Partianalys: Ballongen som aldrig verkar spricka

Har uppgången skapat hybris eller spricker ballongen snart? Läs Simona Mohamssons partianalys om Centerpartiets framtid.

Parti som samlar på sig en massa vilsna liberaler verkar ha mera tur i hur de kommunicerar än vilken politik de presenterar. Centerpartiet kämpar desperat med att behålla sina rötter men flyger på Lööf-molnen. Ett parti som sålt ut sin identitet men vunnit svenska folket hjärta hur mycket lyft kan man blåsa in i den ballongen innan den spricker?

2010 avslutas valrörelsen för Centerpartiet med 6,6 % av svenska befolkningsröster. November året därefter visade Partisympatiundersökningen att partiet hade tappat 1,1%, detta två månader efter den nya partiledaren hade valts på stämman i Åre.

Annie Marie Therése Lööf hade då varit ordförande i partiets nationella eftervalsanalysgrupp. Karismatisk, vältalig och snabb partiet fick en partiledare som tidigare hade tagit tydlig ställning i liberala kärnfrågor såsom FRA mot partiledning under stor press men hon passade ändå som handen i handsken. Far var partist, hon kom från landsbygden och hade inlett sitt engagemang i ungdomsförbundet.

Precis som under förnyelsen av nya moderaterna när Schlingmann, Reinfeldt och Borg intog ledande roller i partiet. Är det timing och att rätt personer var på rätt plats vid rätt tillfälle. Den liberala-falangen a.k.a Stureplanscentern var där på rätt plats vid rätt tillfälle. De var organiserade för att idag kunna utgör kärnan av vad Centerpartiet skulle vara ett Stockholmsparti med rötter i landsbygden. Men precis som i nya moderaternas fall så står “alla” bakom ledningen när det går bra, när det går uppåt och när det går framåt. Kommer det vara försent om den liberala testballongen spricker för partiet eller kan de förlita sig på att rötterna finns kvar?

Jag tror inte Centerpartiet behöver vara oroliga, även om man fortfarande ser tendenserna från det gamla bondeförbundet i Stockholmscentern så har Sverige idag inte ett tillräckligt bra alternativ som både har en stor trovärdighet och lojalitet i svenska landsbygden. Men oavsett hur mycket partiets valkassa verkar satsa på frågor som berör landsbygden, miljön och småföretagande verkar det mest vara Annie Lööf som mirakel som drar åt sig en massa vilsna storstads liberaler och försöker hålla fast i landsbygdspartisterna.

Opinionsundersökningar i alla ära men det är på valdagen det avgörs och det är då vi får se om den centerballongen har spruckit eller inte än.

Läs mer:

Partianalys: Vänsterpartiet

Partianalys: Liberalerna

Trackbacks