Analys: Vänsterpartiets slut är nära

Vänsterpartiets historia är vild och fartfylld, men nutiden har präglats av ett stillastående som kommer att bli deras fall. Läs Jessica Schedvins borgerliga analys om Vänsterpartiets närvaro i Almedalen 2017.

Vänsterpartiet är det nya Liberalerna. Liksom Liberalerna har partiet på vänsterkanten problem med att röra på sig ur flera aspekter. Partiledaren står still, politiken står still och kampen står still. Ur ett historiskt perspektiv är de inte långt ifrån slutet.

Upprustningen inför valet 2018 skedde redan efter Decemberöverenskommelsens fall och vid det tillfället var det tydligt att Vänsterpartiet inte kommer att ta en aktiv roll i det hårdare politiska klimatet. Istället har partiet backat i inflytande och Jonas Sjöstedt har gått från hyllad retoriker till en hemmasittare som inte längre syns i debatten. Jag är den förste att beklaga det. Han har en roll att fylla i svensk politik.

När hans företrädare Lars Ohlys jobbsökarproblem får mer uppmärksamhet än partiets partiprogram finns det ett allvarligt problem. När Sjöstedt står tyst i partiledardebatter finns det ett större problem. När SVT Agenda hellre bjuder Göran Greider för att tycka till om partiets åsikter är problemet katastrofalt.

Om inte Jonas Sjöstedt tar sig i kragen kommer detta bli partiets näst sista Almedalsvecka. I sann borgerlig gemenskapsanda vill jag ge tre tips till Sjöstedt och Vänsterpartiet. Nu är det dags att börja bränna lite pengar på allvar.

1. Sluta prata om vinster i välfärden. Frågan är lika död som diskussionen om Liberalernas logga. Ni må ha opinionen med er, men frågan är både stendöd och uttjatad.

2. Visa upp er! Ta tillfället att synas i Almedalen. Ni har en egen dag – och jag hoppas att Vänsterpartiet och dess företrädare diskuterar politik och visar att ni som är bäst på er egen politik. Gör inte ni det kommer Alice Teodorescu göra det. Och det vill ni inte.

3. Skapa relevans i svensk politik. Sluta skyla er och visa upp er. Om ni har någonting annat komma med så vill vi se det.

Annars kan ni avboka biljetterna till Almedalsveckan 2019.

Trackbacks

  1. [...] Partianalys: Vänsterpartiet [...]