Högerextrem journalist får pressackreditering till Almedalen

Det har varit mycket diskussioner kring rasister och nazister i Almedalen under de senaste månaderna. Makthavare.se kan nu avslöja att den högerextrema tidningen Nya Tider har fått pressackreditering till Almedalens presscenter.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens närvaro har väckt stor uppmärksamhet. Trots att Nordiska Motståndsrörelsen utestängts från det officiella programmet så har de fått polistillstånd för att ställa upp ett tält vid Hamnplan och hålla torgnmöten. De får även hyra mark av Region Gotland.

Turbulensen kring den högerextrema tidningen Nya Tider under det senaste året har varit omfattande. Bok- och biblioteksmässan hade uppenbara problem att hantera Nya Tiders ansökan om att få ha en monter på mässan. Tidningen uppbär också presstöd för sin utgivning.

2001 bröt sig en radikal opposition ut ur Sverigedemokraterna och grundade det nya partiet Nationaldemokraterna. Partiet lades ner 2014. Nationaldemokraternas tidning hette Nationell Idag och chefredaktör för tidningen var under en period Vavra Súk. Súk grundade senare den nya tidningen Nya Tider dit han tog med sig en av de skribenter som tidigare varit verksamma på Nationell Idag.

Förra året kunde Makthavare.se avslöja att den högerextreme och våldsdömde journalisten Roger Sahlström hade ackrediterats till Almedalsveckan som journalist. I år är det alltså Sahlströms kollega, Perra Winberg, som kommer att finnas i Almedalen för att rapportera för den högerextrema alternativmedian och även att röra sig på Almedalens presscenter.

Makthavare.se bad Leif Dahlby, ordförande Almedalsveckans politiska huvudarrangörsgrupp, om en kommentar. Dahlby svarar kort via SMS:

Ingen kommentar

Läs mer:
Dömd rasist bland journalisterna i Almedalen
Här är nazisternas planer i Almedalen

Trackbacks

  1. [...] mer: Högerextrem journalist får pressackreditering till Almedalen Makthavare avslöjar: Detta kommer Niklas Svensson skriva om imorgon Dömd rasist bland [...]