Nazister stängs ute från officiella Almedalsprogrammet

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen kommer inte att få plats i det officiella programmet för Almedalsveckan. Det står klart efter en debattartikel på SVT Opinion idag.

Det blev mycket upprörda känslor när det offentliggjordes att den våldsamma högerextrema gruppen Nordiska Motståndsrörelsen kommer att delta i årets politikervecka i Almedalen. Nu går arrangörerna ut och  meddelar att man kommer att ändra reglerna för att Nordiska Motståndsrörelsen inye ska få vara en del av det officiella programmet. I sin debattartikel på SVT Opinion skriver Leif Dahlby, ordförande Almedalsveckans politiska huvudarrangörsgrupp och Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan:

En arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna och får därmed inte vara med i det som många ser som Almedalsveckans själ – det officiella programmet.

Dahlby och Stuhre understryker samtidigt att man inte kan förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen att närvara i Visby under Almedalsveckan, äremot avslutar man med att konstatera:

De som inte spelar efter det demokratiska samhällets spelregler får bli en fråga för ordningsmakten.

Läs mer:
Svenska nazister kommer till Almedalen
Nazister hotar politiker i Almedalen

Trackbacks

  1. [...] mer: Nazister stängs ute från officiella Almedalsprogrammet Svenska nazister kommer till [...]