Nazister hotar politiker i Almedalen

En av de saker många pratar om i Almedalen just nu är nazistiska Svenskarnas Partis närvaro i Visby. När partiet höll möte i lördags var närvaron god på motdemonstrationen och i hela Visby hördes av klockklang från kyrkorna. Det är uppenbart att det finns de som upplever Svenskarnas Partis närvaro i Almedalen som ett hot och det inte utan anledning.

I förrgår riktades hotades riksdagskandidaten för Feministiskt Initiativ, Victoria Kawesa och riksdagsledamoten Hanif Bali från Moderaterna under natten. På Twitter skrev medlemmar från Svenskarnas Parti om att de ville ha vapenlicens och kallade Hanif Bali för parasit, ”alltså något man gör sig av med”, skrev en av personerna.

Förra året förföljde nazister från Svenskarnas Parti Mona Sahlin och trakasserade henne. I år har partiet hittills hotat såväl en riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ som en riksdagsledamot för Moderaterna.

Vi träffade Hanif Bali för att fråga om hur han upplevt det som han utsattes för.

Berätta om hotet du utsattes för igår natt. Vad hände?

 - Det var igår morse (30/6, skribentens anmärkning) vid klockan 10 på förmiddagen som vi skulle ha en debatt om hur man bemöter nazism med Svenska Kyrkan, Feministiskt Initiativ och Sveriges Radio. Eftersom det är öppna tillställningar dök det upp några från Svenskarnas Parti där och det var inga problem, berättar Bali.

- När vi hade vår diskussion ställde sig deras partisekreterare upp och började skrika. Jag hade lite svårt att höra mins meddebattörer. Det blev en olustig stämning helt enkelt. Det lugnade ner sig och vi avslutade debatten. Då började det plinga på i min telefon. Då hade de taggat mig och kallat mig för ”parasit”.

- När jag kollade på den tråden som det var i så såg jag att det var en annan nazist sm hade uppmanat dem att ge oss alla en redig käftsmäll. Då hade någon från Svenskarnas Parti svarat att han tyckte det var dumt att ge sig på oss framför ”SÄPO-smutsen” men att han däremot tyckte att de skulle gå upp och avbryta skiten. Då skrev den första nazisten ”alla fiender på samma plats, synd att man inte har vapenlicens”. Han hade även skrivit ”gå upp och slå dem på käften, visa lite handlingskraft”.

Hur tolkar du det att det var just dig Svenskarnas Parti gav sig på, vad tror du var orsaken?

- Det gjorde de inte. De gav sig på hela panelen. Det var inte bara jag som blev utsatt. Men jag blev ju taggad av den här nazisten då.

Det är väl ändå att se som ganska specifika hot?

 - Jag tror det har att göra med att jag är mer känd än mina meddebattörer. Det är alltid lätt att ge sig på kända personer.

Förra året här i Almedalen blev ju Mona Sahlin förföljd av folk från Svenskarnas Parti. Känner du dig hotad när du går runt i Almedalen kvällstid?

- Som offentlig person följer jag vissa säkerhetsföreskrifter. Att gå hem ensam på kvällen när man har hög medial aktivitet är aldrig rekommenderat. Det är föreskrifter jag följer inte bara specifikt i Almedalen utan överallt. Jag måste följa de råden. Det har funnits perioder när jag blivit rekommenderad av Riksdagens säkerhetstjänst och SÄPO att inte åka kollektivt över huvud taget. Det är inte ofta jag promenerar ensam hem från någonting.

Har du något du vill säga till Svenskarnas Parti?

- Nej, man kan inte se nazister som politiska motståndare. Det är som att brottas med en gris. Grisen tycker om det och du blir bara skitig. De livnär sig på den konflikten och de säger själva att det är vad de vill ha. De vill ha motaktioner mot sig och få mer uppmärksamhet.