Svenska nazister kommer till Almedalen

Den öppet nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen kommer till Almedalen i år. Det meddelar Gotlands Allehanda idag. Nordiska Motståndsrörelsen har ansökt om plats för att hålla torgmöten i Visby under veckan, meddelar tidningen. Detta är inte första gången en nazistisk organisation besöker Almedalsveckan. Under 2014 besöktes evenemanget av det nu nedlagda nazistiska partiet Svenskarnas Parti.

Nordiska Motståndsrörelsen grundades som under namnet Vitt Ariskt Motstånd under 1990talet av bland andra Klas Lund. Lund dömdes 1986 för mordet på Ronny Landin vid Nickstabadet i Nynäshamn. För mordet avtjänade Lund ett fängelsestraff på 2 år. Under 2003 omformades Vitt Ariskt Motstånd till organisationen Svenska Motståndsrörelsen som senare omformades till organisationen Nordiska Motståndsrörelsen som har landsorganisationer i Norge, Sverige, Finland, Danmark och Island.

2013 angreps en demonstration ordnad av nätverket Linje 17 mot rasism i Kärrtorp utanför Stockholm. Angriparna tillhörde Nordiska Motståndsrörelsen. Detta var varken den första eller den sista gången medlemmar i organisationen gjorde sig skyldiga till brott. Nordiska Motståndsrörelsen rymmer ett stort antal av Sveriges tungt kriminella individer, dömda för allt från hets mot folkgrupp till misshandel och mord. Nordiska Motståndrörelsen betraktas av Säkerhetspolisen som det största interna hotet mot Sveriges säkerhet.

När Svenskarnas Parti besökte Almedalen 2014 hotade man såväl moderaternas Hanif Bali som Feministiskt Initiativs nuvarande partiledare Victoria Kawesa. Man förföljde också socialdemokraten Mona Sahlin.

Till Gotlands Allehanda säger Mia Sthure, projektledare för Almedalsveckan:

Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Trackbacks

  1. [...] mer: Svenska nazister kommer till Almedalen Nazister hotar politiker i [...]

  2. [...] Läs mer: Nazister stängs ute från officiella Almedalsprogrammet Svenska nazister kommer till Almedalen [...]