Årets Almedarling: Dans, tårar och möten i Primes trädgård

Vi får ofta höra att Almedalsveckan dör ut framåt torsdag och fredag, men i år var det så långt från sanningen som man kunde komma. På fredagseftermiddagen ställde Makthavare.se och Prime till med kalas i Primes trädgård när priset för Årets Almedarling skulle delas ut.

Efter att Westanders i vintras annonserade att de lagt ner priset Hetast i Almedalen följde Makthavare.se snabbt upp med att instifta ett eget pris: Årets Almedarling.

Syftet med priset är att lyfta fram goda krafter som gör Almedalen till en bättre plats. Vi har fått så otroligt mycket positiv respons under hela Almedalsveckan, säger Makthavare.ses chefredaktör.

Priset används för att premiera personer, kampanjer, organisation och andra fenomen som på ett innovativt sätt gör Almedalen till en bättre plats. Alla har kunnat nominera sina favoriter och när anmälan stängdes på torsdagsmorgonen hade mer än 140 nomineringar kommit in.

Efter juryns, bestående av Makthavare.se:s medgrundare Jonas Morian, Primes Charlie Stjernberg, digidrottningen Brit Stakston och vår chefredaktör Jessica Schedvin, överläggning stod topp tre-kandidaterna klara. The Labyrinth Public Affairs juniorkonsultmingel som uppmärksammade alla hårt arbetande juniora konsulter och assistenter i Almedalen, Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS) och Fler Unga, på grund av deras arbete med exempelvis bidragen till kampanjen #ungnog, bjöds som finalister in att få ta emot pris på Primes fredagsmingel.

Det är glädjande att se bredden och mångfalden av aktiviteter i Almedalen genom nomineringarna. De tre pristagarna visar också mångfalden. Här möter vi aktiviteter som stärker strategier för Almedalens framtid, engagerar fler och visar hur samhällsengagemang kan tillämpas i direkta handlingar, säger Brit Stakston.

Det blev ett väldigt annorlunda Primemingel. Strax efter att portarna slagits upp välde hela KRIS-delegationen in och slog sig ned på gräsmattan. Kort inpå kom ett stort gäng från Fler Unga som började mingla runt med Primes reguljära gäster och representanterna från The Labyrinth. Till sist fick vi avbryta den goda stämningen för att meddela resultatet. Beskedet att KRIS utsetts till årets Almedarling, med motiveringen att KRIS som aktör och deras skiljemur mellan nazisterna och publiken i Almedalen under Annie Lööfs och andra partiledares tal gör Almedalen till en tryggare plats, togs emot med rungande applåder och jubel.

Det är svårt att säga att man är van vid att bli så uppskattade som vi har blivit i år i Almedalen. Vi är så tacksamma att ha fått en andra chans att komma tillbaka in i samhället. Det var lite därför det blev som det blev – vi vill komma tillbaka till ett tryggt samhälle, sa KRIS ordförande Paul Barath när han tog emot diplomet.

Efter utdelningen fortsatte festen och samtalen i trädgården. En KRIS-medlem berättade att han aldrig blivit bjuden på mingel och att han var mycket glad att få vara med på ett. Runt om samtalade unga med brinnande politiskt engagemang och KRIS-medlemmar med medarbetare från Prime och deras kunder. Den mötesplats som så många beskriver Almedalsveckan som blev plötsligt väldigt tydlig.

Kvällens höjdpunkt var, prisutdelningen till trots, när KRIS inför sin avfärd mot partiledartalet drog igång ett danståg genom hela trädgården till Måns Zelmerlöws “Heroes”. På flera håll i sällskapet skymtade till och med några tårar fram.

Det var en fantastisk avslutning på veckans mingel. Stort tack till Makthavare.se som delade ut priset till årets Almedarling och vinnarna KRIS. Tack för allt ni gör och för att ni ville komma till oss!, hälsar Erik Rosenberg från Prime.

Trackbacks

  1. [...] MINGEL: Primes fredagsmingel med Krisfest [...]

  2. [...] Almedalsveckan 2018 delades priset Årets Almedarling ut för första gången. Priset gick till Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS), Fler Unga och [...]

  3. [...] David Lega och Viktor Barth-Kron med allt från ungdomsförbundare och näringslivstoppar. Dessutom gjorde KRIS comeback under Almedarlingsminglet på fredagen. Det förgyllde minglet. Lokaler: Det är samma klassiska trädgård som varje år, nu med [...]