Ida Drougge: Årets mingel blev en app

Idag är det Moderaternas dag och riksdagsledamoten Ida Drougge sammanfattar årets vecka i en krönikeform.

Årets Almedalen har inte bara fokuserat på svenska värderingar utan också på det traditionella och hederliga mötet. Allt fler tycks komma till insikt med att stora mingel med mosade tår och magsårsrosévin inte är särskilt kul eller effektivt. Att vi dessutom besitter de där svenska värderingarna och blyga dragen gör det extra svårt att prata med nya människor. Årets Visbyvecka har istället svämmat över av små, korta mikromöten över glass, kaffe eller en juice. Som en skänk från ovan släpptes appen Mingla, som Tinder fast för business, av hippa byrån Miltton Labs i lagom tid inför veckan.

Årets Almedalen kommer för alltid beskrivas som året Almedalen, trots sin nu nästan obekvämt stora storlek, blev mindre och mer jordnära än på mycket länge. 2016 vände utvecklingen, digitaliseringen blev inte bara ett buzzword utan en verklighet vi alla fick nytta av. Almedalen från fornstora dar (typ 2002-2008) som vi alla hört berättas om, där vanligt folk fick direktkontakt med maktens elit inom politik och journalistik, har återuppstått!

Tack till alla er jag själv fått träffa. Tack Jens Runnberg, Dalarnas Tidningar, för samtalet om hur vi stoppar slöseri med skattepengar.  Tack Maggie Strömberg, reporter Ekot, för att du på en juicedejt gav mig chansen att visa lite av vem jag är. Tack till Karin Levin, generalsekreterare Sveriges Elevkårer och Julie Lam, Young Real Estate woman of the year för att ni tillsammans med Daniel Brandt, utredare Göteborgs universitet och Martin Jacobsson, satirtecknaren bakom I Fablernas Land samt många andra dök upp och minglade på min spontana och lite självcentrerade Meetup i torsdags. Lyxen att genom en Meetup ha ett helt rum fullt med personer som jag vill träffa och som bara vill träffa mig, är det få andra aktiviteter under veckan som slår. Det skulle möjligtvis i så fall vara alla roliga och finurliga snaps som jag fått via Snapchat under veckan från alla er som inte varit här, utan som istället kunnat bevaka spektaklet på ön på lagom avstånd från land.

Av alla mina möten är det dock ett som överraskade mig mest. Ett möte som fick mig att bokstavligen glömma bort tiden och bli sen var när jag hamnade i ett samtal som fokuserade på sanningar och verklighet istället för att försöka leverera den bästa Instagrambilden av mig själv. Mötet med 16-åriga Alice Josephsson, språkrör för Grön Ungdom i Uppsala, var just så som fler mingel borde vara; intressant och utforskande snarare än debatterande och skrytigt.

Tack Alice och tack Almedalen som i år både lyckades växa och föra oss mer samman på samma gång. Nu återstår bara ett viktigt möte till, mötet ikväll med Sveriges nästa och första kvinnliga statsminister. Ett möte jag hoppas blir som mötet med Alice: Ärligt, genuint och framförallt ett möte där Anna Kinberg Batra levererar vad som på riktigt behövs för vända den negativa utveckling vi är på väg åt.

Ida Drougge (m)

Trackbacks

  1. [...] Läs mer: Årets succé: #maktmingla med Makthavare och Miltton Labs Vilken app vinner minglarnas kärlek? Ida Drougge: Årets mingel blev en app [...]

  2. [...] har varit PR-konsult, dokumentärfilmare och Slöseriombundsman, samt ligger bakom Almedalssuccén Mingla-appen. Hur kan dessa erfarenheter hjälpa Moderaterna i valet 2018? Och hur ska partiledaren Ulf [...]