Analys: Det här borde Per Bolund tala om ikväll

Almedalens stora höjdpunkt är de politiska talen som varje kväll lockar en stor publik i Almedalsparken. Efter talen svämmar internet över av analyser och tyckanden, och mer sådant behöver vi inte bidra med. Istället publicerar vi här tre talepunker som kvällens talare borde ha med i sitt tal.

Vi vet att Per Bolund har en lång bakgrund inom Miljöpartiet. Vi vet också att han har varit finansmarknadsminister (även vi anar att många är lite osäkra på vad en sådan egentligen gör, förutom att Socialdemokraterna gärna ger den titel till det andra största regeringspartiet och därmed bör den vara ganska viktig).

Nu är Bolund bostadsminister och nybakat språkrör för Miljöpartiet. Men vem är han egentligen? Vem är Per? Almedalstalet är ett utmärkt tillfälle att presentera sig för en större publik och det hoppas jag att han tar tillfället till. Bjud gärna på en personlig anekdot, berätta hur du räddade miljön på 80-talet eller berätta varför du engagerade dig politiskt. Berätta när du träffade Ada, 76 år från Eslöv och diskuterade arktiska isar. Jag vill veta vad som driver Per Bolund i hans politiska gärning!

Och, klimatfrågan i all ära. Självklart vill vi se ett tal präglat av klimatengagemang, men kvällen i Almedalsparken är ett utmärkt tillfälle att dra upp fler ämnen på agendan. Jag vill höra ett tokfeministiskt tal!

Efter Åsa Romsons tal om rika vita män i Almedalsparken för några år sedan verkar Miljöpartiet ha börjat akta sig lite för att prata om jämställdhet. Det borde de inte göra. Snarare tvärtom. Tala om kvinnors rättigheter, koppla ihop det med klimatutmaningen och inspireras av duktiga Grön Ungdom och Gröna Studenter. Jag vill se mer grön feminism.

Och till sist: Det där med att vara finansmarknadsminister, det vill vi veta mer om. Vad exakt gör en sådan egentligen? Det borde Per Bolund veta allt om.

Så till sist. Här är Per Bolunds tre talepunkter inför kvällens tal:

  1. Presentera dig själv och var personlig.
  2. Håll ett tokfeministiskt tal!
  3. Berätta vad en finansmarknadsminister egentligen gör.

Trackbacks

  1. [...] Almedalens stora höjdpunkt är de politiska talen som varje kväll lockar en stor publik i Almedalsparken. Efter talen svämmar internet över av analyser och tyckanden, och mer sådant behöver vi inte bidra med. Istället publicerar vi här tre talepunkter som kvällens talare borde ha med i sitt tal. Här hittar du gårdagens talepunkter. [...]