”Var e brudarna?” – vi granskar Almedalens helgubbiga paneler

Almedalen kokar av kunskap som väntar på att sugas in av vetgiriga seminariebesökare. I år finns det över 3 635 anmälda programpunkter. Men som bekant spelar det inte bara roll vad som sägs utan också vem som säger det.

Representation är något som det kan diskuteras om i oändlighet. Framförallt eftersom det finns olika tolkningar av vad som är jämställd representation. När man sätter sig och faktiskt går igenom Almedalsprogrammet ser det inte speciellt ljust ut. I programmet hittar vi hela 79 seminarier som har paneler som bara består av män. Vi har räknat alla seminarier med fler än två deltagare.

Bland de arrangörer som har valt att bjuda in paneler som bara består av män finns bland myndigheter, universitet, public service-företag och stora dagstidningar. Bland dem som mest systematiskt använt sig av paneler med bara män hittar vi Business Arena Almedalen, Försvarshögskolan, Innovizion Arena och Open Source Sweden.

En av arrangörerna som har flest seminarier med bara män i panelen är Business Arena Almedalen. Deras verksamhetsutvecklare heter Henrik Zetterstedt. Han menar att Business Arena Almedalen har eftersträvat en jämn könsfördelning.

- Vi eftersträvar alltid en jämn könsbalans i våra paneler. Jag vill poängtera att jag tycker vi har gjort ett väldigt bra arbete i förhållande till att branschen fortfarande är på efterkälken gällande detta. Vi har väldigt många seminarier, i vissa med enbart kvinnor, många med majoritet kvinnor och ett fåtal där det inte är några kvinnor med,

säger han när Makthavare.se ringer upp honom.

Henrik Zetterstedt passar även på att leverera lite statistik för Business Arena Almedalens seminarier under veckan.

- 47 procent av våra seminariedeltagare är kvinnor om man slår ut det över samtliga programpunkter vi har, avslutar han.

En annan aktör i Almedalen som har flera seminarier under veckan utan kvinnor i panelen är Försvarshögskolan. Tom Samuelsson, digital strateg på Försvarshögskolans kommunikationsavdelning kommenterar avsaknaden av kvinnor i deras panelsamtal så här:

- Försvarshögskolan arrangerar totalt fem seminarier om försvar och säkerhet i helt egen regi. Tre av dessa fem seminarier har blandade paneler och två har helmanliga paneler; ”Triple Helix” och ”Framtidens soldat”. Det senare seminariet var tänkt att även det ha blandad deltagarlista, men vår kvinnliga forskare fick tyvärr ställa in med kort varsel.

Även Tom Samuelsson poängterar att de tycker att jämlik representation är viktigt.

- Vi tycker blandad representation är viktigt, särskilt inom försvarssektorn som historiskt varit en mansdominerad bransch, och därför är representation något vi aktivt tänker på – både i Almedalen och utanför.

Initiativet TackaNej.se grundades för att få kända debattörer att förbinda sig att tacka nej till seminarier där alla som ingår i panelen är män.

– Almedalsveckan har länge haft en relativt god fördelning av kvinnor och män i paneler när snittet för alla paneler räknas ut, men inom vissa branscher och hos vissa arrangörer är helmanliga paneler vanliga, något som glädjande nog väcker allt mer uppmärksamhet,

säger Fredrik Wass, omvärldsbevakare på Sveriges Tidskrifter och medgrundare av initiativet TackaNej.

Här är en lista över alla arrangörer som håller ett eller flera seminarier med paneler som enbart består av män. Vi på Makthavare.se tycker att de borde skämmas och lära sig till nästa år.
Accenture
Aerospace Almedalen
BIL Sweden
Business Arena Almedalen x3
CLEVER Sverige AB
Cusanus
Dagen x2
Dagens industri
Dagens Nyheter
Dag Hammarskjöld Foundation
ECPAT Sverige
Fri Köpenskap
Försvarshögskolan x3
Försvarsmakten
Försvarspolitisk Arena x2
Gröna Städer
Hela Sverige ska leva
Handelskammaren i Uppsala län
Hjärtstoppscentrum
Högskolan i Skövde
Högskolan Väst
Inera
Innovizion Arena x3
Initiative of Change Sverige
Journalistförbundet
Järnvägshistoriska Riksförbundet
Kairos Future
Kungliga Krigsvetenskapsakademien x2
Lungcancerföreningen
Magelungen Utveckling
Microsoft
Migrationsverket
Minpension.se
NCC x2
NyföretagarCentrum Sverige
Nyheter24
Offentliga Affärer
Open Source Sweden x3
Plåt & Ventföretagen
Programråd Strama
PwC
Ramudden AB x2
Ragn-Sells AB
Region Värmland
Resumé
Sirona Health Solutions
Sveriges Radio x2
Stiftelsen Tryggare Sverige
Strålsäkerhetsmyndigheten
Stockholm Environment Institute
SPF Seniorerna
Svensk Torv
Sustainable Innovation
Säkerhetspolisen
Söderenergi
Tillsammans Mot Korruption
Upphandling24
Upphandlingsmyndigheten
Uppsala kommun
Uppsala Universitet
Victoria Park
VVS-Fabrikanternas Råd x2
Zero Vision Tool – JIP Just In Time
Ålandsbanken

Trackbacks

  1. [...] sammanhang där näringslivet dominerar finns det en total brist på mångfald. Makthavares granskning av helmanliga paneler visar att årets Almedalsvecka har ett stort problem när det kommer till [...]