Löfven väljer bort demokrati och öppenhet

Idag kom nyheten om att statsminister Stefan Löfven väljer bort årets Almedalsvecka. Istället handlar hans retorik om att han vill ut i landet och träffa verklighetens folk och därmed visar han prov på ett tydligt avståndstagande från Almedalen. Det är en tråkig syn på demokrati.

De senaste åren ar Almedalsveckan utvecklats till ett forum där politiken återigen är i fokus. Fördomarna veckan går ut på att PR-konsulter dricker rosévin och att journalister ryggdunkar varandra i ett virrvarr omgivet av dansande Expressengetingar och goodiebags. Det stämmer inte längre.

I Almedalen sker visserligen fenomen som aldrig skulle ske under det övriga politiska året. Både innan och efter samtliga Almedalsveckor är det i tiden att kritisera detta, men låt oss lyfta blicken och diskutera vad Löfven egentligen missar genom att ställa in sin medverkan.

Han missar ett viktigt forum för demokrati. Han missar en plats där opinionsbildare och mindre organisationer kan möta makthavare under en naturlig form. Han missar en vecka där organisationen @Flerunga kan toppa ett Twitterflöde och där JAG kan etsa in ett ballonghav i våra minnen.

Löfven missar en chans att diskutera politik under Sveriges viktigaste vecka.

Det må vara strategiskt bra för Löfvens interna rykte att ställa in sin medverkan. I de socialdemokratiska leden sker just nu samma ryggdunkande som de fördomar de sprider om Almedalen. Men för svensk demokrati är det ett svek.

Din medverkan under Almedalsveckan är vad du gör den till. Om Löfven inte tycker att det är värt att delta i ett forum där han kan presentera en politik för de som de berör är det hans val.

Jag är övertygad om att Magdalena Andersson kommer göra ett strålande arbete på Almedalsscenen i sommar. Likväl som de ideellt arbetande organisationerna kommer leverera. Däremot är det väldigt tråkigt att de i år kommer göra det med vetskapen om att Sveriges statsminister inte tycker att det är värt att uppmärksamma.

Det är en väldigt tråkig syn på demokrati.

Trackbacks

  1. [...] Löfven väljer bort demokrati och öppenhet [...]