Henrik Edin om Forssells kandidatur: “Oaktsam och ansvarslös”

Det drar ihop sig inför Liberala Ungdomsförbundets kongress och om några veckor vet vi vem som håller i ordförandeklubban nästa år. Härom dagen träffade Makthavare.se Joar Forssell som fick ge sin syn på ordförandestriden, och idag var det sittande förbundsordförande Henrik Edins tur att göra detsamma. Vi möter upp honom i Visbys soldränkta hamn.

Hur står det till?

- Det är bara bra, jättebra faktiskt. Dagen har varit lite hektisk, det har varit många seminarium och jag har fått ett spel! Jag har pratat om skola och bostadspolitik.

Hur går det med kampanjandet här i Almedalen?

- Ja, mitt kampanjande består väl till mestadels av att försöka vara en så bra ordförande för förbundet som möjligt och jag upplever att jag lyckas med det. Så det går väl bra.

Vad tror du krävs av dig för att medlemmarna ska rösta på dig?

Jag tror det krävs att jag gör ett bra jobb och att jag också visar för medlemmarna att det är vad jag gör.

Är det något du vill förändra jämfört med hur du jobbat under året som gått?

- Det är många saker som förändras hela tiden. Man lär sig ju arbetet efter hand. Det här är första Almedalsveckan jag är här som ordförande för LUF, så det är mycket saker man lär sig här. Man ska komma ihåg att första året är en inlärningsprocess, där man lär sig hantverket och hur det går till. Ett ordförandeskap är på sätt och vis unikt och det är väldigt svårt att förbereda sig innan. Det är när man hamnar på posten man i grund och botten får lära sig, för det är så speciellt att vara just förbundsordförande. Men jag känner att det går bra. Almedalsveckan har varit jätteproduktiv. Jag har lyckats sätta agendan på Liberalernas dag och på sätt och vis också för resten av diskussionen i Almedalen. LUF har verkligen lyckats sätta avtryck i svensk politisk debatt och det tycker jag är jättekul.

Vad tänker du särskilt på när du säger att ni gör avtryck och sätter agenda?

- I fredags gick vi ut med en debattartikel på DN Debatt och föreslog att allianspartierna skulle gå till val på olika, enskilda valmanifest just på grund av att Moderaterna har gjort en konservativ gir. Det är förstås inte något som vi kan acceptera eftersom vi vill ha ett liberalt alternativ i nästa val.

Tror du debattartikeln stärker dig i din kandidatur?

- Ja, det är mycket möjligt. Jag och Joar har ju drivit liknande politik i de här frågorna. Det finns en bred konsensus i förbundet om att det behövs göras någon form av ställningstagande mot Moderaternas konservativa vändning. Att få in en sådan här artikel på DN Debatt och att den också sätter ett avtryck är inte världens lättaste sak att göra, och jag hoppas att det är något som uppskattas av våra medlemmar. Men det får vi se sedan, på kongressen.

Vad tycker du om Joars kandidatur?

- Jag tycker min är bättre. Jag tycker det är tråkigt, eller märkligt, att det inte finns några politiska skiljelinjer. Det verkar inte handla så mycket om politik och jag tycker att LUF ska handla om politik. Jag tycker att LUF ska hantera politik och då är det viktigt att ha politiska konfliktlinjer. Jag upplever inte att vi har det, och det är möjligt att Joar själv känner det men han har inte presenterat det. Inte för mig i alla fall.

Det verkar ju ändå finnas en upplevd skillnad mellan er. Vad tror du den skillnaden är?

- Ja, det är väl person då.

Hur skulle LUF påverkas av Joar som ordförande?

- Jag tror överlag att det är dåligt för en organisation att byta ledarskap varje år. Det första året på en ordförandeposition är alltid ett inkörningsår. Det handlar om att man dels ska lära sig hur organisationen fungerar, men också om att etablera kontakter utanför organisationen, att lära känna partiet och hur det interagerar med ungdomsförbundet. Det handlar om att lära känna andra personer runt omkring såsom intressegrupper som man kan få information från och allt det där går ju förlorat om man byter för ofta. Det är något som direkt drabbar verksamheten på ett negativt sätt, så vad det skulle innebära är ju egentligen en omstart. Men det är upp till kongressen att välja om man vill göra det. För mig känns det som ett konstigt alternativ.

En omstart blir det ju alltid när man byter ordförande, men tror du det för med något annat om just han blir ordförande?

- Nej, jag skulle säga att det största problemet är att det blir just en omstart. Jag tycker i och för sig att omständigheterna och att det här ens sker visar på att det måste ha legat ett väldigt märkligt resonemang bakom hela den här processen. Att det resonemanget ens existerar, att det finns, tycker jag tyder på att det kanske inte blir så bra. Det där är liksom för långt bort från mig för att jag ska kunna svara på hur diskussionerna har gått hos Joar. Jag tycker att beslutet att kandidera på det här sättet, utan att egentligen ha några politiska skiljelinjer, det är rätt oaktsamt mot organisationen och i grund och botten ansvarslöst.

Känns det som att Joar hugger dig i ryggen?

Jag skulle ju föredra om vi drog åt samma håll, särskilt som vi tycker ungefär samma saker.

Varför ska du sitta kvar?

- För att det finns en långsiktig planering för hur vi ska lösa det här och hur vi bygger en stark organisation. LUF ska bli mindre som House of Cards och mer som Vänner. Vi behöver bli ett förbund där vi kan ta hand om varandra och inte hugger varandra i ryggen och håller på att intrigera mot varandra. LUF ska vara som en familj av liberaler där vi tillsammans kan bygga Sverige mer liberalt och starkare. Jag tycker att vi nu visar på att faktiskt kan påverka svensk politik vilket vi visat här i Almedalen och jag tror att vi kan fortsätta på det spåret. Jag tror också att det är onödigt med en omstart.

Vad gör du om du förlorar?

- Det är en hypotetetisk fråga och det planerar inte jag för.

Vad skulle du vilja göra om du förlorar?

- Det är inte ens på kartan. Jag kommer ta hem det här och så är det med det.

Vi pratade med Joar om Liberalernas partiledare. Hur länge tror du att Jan Björklund sitter kvar?

- Jag tror det är sannolikt att han sitter över valet. Därefter vet jag inte. Jag upplever att det har funnits rätt många diskussioner om vem som kan tänkas ta över efter Jan Björklund och den frågan har väl blivit mer och mer öppen de senaste åren, egentligen. Att han fick så starkt stöd på landsmötet visar väl också att han har en väldigt starkt position och att den diskussionen har varit lite överdriven. Vi får se framöver.

Vem skulle du vilja se som nästa partiledare?

- Det är också en hypotetisk fråga. Som ordförande för Liberala ungdomsförbundet handlar det om att vi ska ha så goda relationer till partiet som möjligt, och i det ligger att vi har fritt manöverutrymme oavsett vem som är partiledare. Därför vore det oaktsamt för mig att säga att jag skulle tycka att någon skulle vara partiledare framför någon annan. Som ordförande för LUF handlar det om att vi ska ha en så slagkraftig ställning mot partiet som möjligt och då kan inte jag hålla på och spekulera om det.

Trackbacks

  1. [...] 1: Henrik Edin – Henrik Edins stab – Joar [...]