Joar Forsell – En bleeding heart libertarian

För ungefär en månad sedan chockerade Liberala Ungdomsförbundets valberedning, när de föreslog en ny förbundsordförande, vid namn Joar Forsell. Det betyder att Henrik Edin, som vann med en knapp majoritet och suttit som förbundsordförande i över ett år nu, riskerar bli avsatt. Många undrade varför det plötsligt blev en ordförandestrid i LUF och vem Forsell är. Makthavare har träffat Joar Forsell för att höra mer om vem han är, hur hans relation är med Henrik Edin och vad han tror händer när Jan Björklund avgår.

Varför ska du bli förbundsordförande?

- Jag har en stabil bas i partiet och har hållit på länge. Jag har lite mer svängrum och mod att ta strider. Jag har bred erfarenhet i organisationen och har varit allt ifrån distriktsordförande till förbundskassör, suttit i förbundsstyrelsen och mycket mer.
I mitt arbete som politisk sekreterare har jag blivit bättre på att skriva texter, utveckla policy och politiska konflikter. Jag är både ideologisk och har också konkreta policyförslag.

Joar Forsell ser sig själv som mer socialliberal, eller vad han själv vill kalla för “bleeding heart libertarian”.

Är du kravliberal eller socialliberal?

- I grund och botten tycker jag staten ska vara så liten som möjligt och att folk ska få klara sig själva. Jag är beredd att gå långt i det. Men samtidigt så ska alla ha möjlighet till vård, vid behov. Då är man bleeding heart libertarian.

Det talas en del om att den ideologiska skillnaden mellan Joar Forsell och Henrik Edin inte skiljer sig så drastiskt mycket. Forsell menar att Henrik är mer konservativ och att hans egna erfarenheter stärker honom i valet.

Vissa menar att du och nuvarande förbundsordföranden Henrik Edin inte skiljer er visionsmässigt. Vad tänker du om det?

- Jag skulle säga att jag är mer visionär i grunden. Jag har hållit på lite mer med politik, haft lite fler positioner och lärt mig att dribbla både praktisk politik och ideologi.
Min bild är att Henrik har en lite mer liberal-konservativ bakgrund och att jag tidigare betraktats som “mer vänster”, för att jag drivit mer feminism och liknande.

Är du en bättre feminist än Henrik?

- Jag har hållit på med feministisk politik under längre tid. Jag har jobbat mer med intern jämställdhet än Henrik har tidigare, så jag har mer erfarenhet. Feminism är en av de saker som alltid funnits med i min politiska värld. Mormor har varit ordförande för Fredrika Bremer-förbundet, feministiskt förbund som samlar lite fler borgerliga än kanske andra gör! Så jag har alltid haft feminism vid middagsbordet där hemma.

Det har gått två år sedan det var val i Sverige. Att kandidera och avsätta en sittande förbundsordförande är ovanligt, speciellt när det är en utsatt tid i svensk politik.

Är det inte märkligt att försöka ersätta den valda förbundsordföranden nu?

- Nej. Det är inte precis innan val. Jag gör det här för att jag tror att jag gör valet bättre, det är utgångspunkten. Jag har också mer erfarenhet att leda val än Henrik. Min första valrörelse var 2010, då ledde jag Birgitta Ohlssons gatukampanjgrupp. Men de senaste valen 2014 ledde jag valrörelsen, som ordförande för LUF Storstockholm, tog fyra debatter om dagen och ledde 25 anställda.

Men hugger inte du Henrik i ryggen nu? Vad har ni för relation nu?

- Vi har demokrati i LUF. Det tänker jag att man vill eftersträva i alla ungdomsförbund.
Innan min kandidatur hade vi en rätt bra relation, vi brukade gå en del på teater ihop. Men så är det kanske inte lika mycket längre.
Jag inbillar mig att det är mindre jobbigt för den som utmanar än den som blir utmanad. Så om du har samma samtal med Henrik så är jag säker att han tycker det är jobbigare, tror jag. Men jag har en uppfattning av att människor tyvärr ser det som ganska provocerande att någon kandiderar emot. Jag vill gärna att det är öppnare klimat och att man tänker på att vi har demokrati och att man får välja den man tycker är bäst i förbundet. Då borde man heller inte tycka att det är jobbigt att bli utmanad. Man får helt enkelt visa att man är bättre. Tror man att man är bättre, så borde det ju inte heller vara något problem.

I veckan publicerade Henrik en artikel i DN debatt och ifrågasatte Allianssamarbetet och att Moderaterna går i en allt mer konservativ riktning. Artikeln fick en hel del delningar och stärkte helt säker Edins position som förbundsordförande genom ökade krav gentemot Liberalerna.
Joar Forsell var kritisk till Edins ingång om att ifrågasätta att ha ett gemensamt valmanifest, och menade att man skulle diskutera en eventuell samlad valrörelse förutsättningslöst.

Håller du med Henriks artikel i DN?

- Man borde gå in i en diskussion om valrörelse och Allianssamarbetet lite mer förutsättningslöst, man ska inte utesluta något från början.
Jag var själv ute i Aftonbladet och gjorde en stor intervju en vecka innan Henriks artikel. Där sade jag att om Moderaterna vill fortsätta sin migrationsrestriktiva linje, så får de söka samarbeta med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, som varit kritiska till migration tidigare. Miljöpartiets nuvarande situtation visar också att vi behöver tydliga krav när det kommer till förhandlingar inför en valrörelse med Aliiansen. Där har jag tyckt att vi inte ska splittra barnfamiljer, och att vi inte ska permanenta migrationspolitiska överenskommelsen. Det tycker jag är ett absolut krav vi ska ha för att fortsätta i Alliansen. Får vi igenom våra krav, ska vi fortsätta samarbetet. Jag tror fortsatt att Alliansen är det sättet som vi lättast kan få igenom liberal politik.

Vill du se ett tätt samarbete mellan LUF och Liberalerna?

- Jag trivs med samarbetet, jag tycker det är bra. Om vi ska ha någon slags tyngd bakom oss när vi kritiserar Liberalerna, då behöver vi ha ett tätt samarbete i grunden. Om man inte har tätt samarbete så har man väldigt svårt att påverka, eller ja, det är ju kanske lite så Miljöpartiet resonerar i regeringen, haha!

Tror du att Jan Björklund förblir partiledare?

- Han fortsätter nog ett tag till. Han kommer sitta fram till valet, åtminstånde.

Vem vill du se efter Jan? Det måste finnas någon du kan tänka dig, som skulle kunna ta över efter Jan?

- Det finns ju ingen riktig person som man tänker på, förutom Birgitta Ohlsson. Om man är inne på mitt spår om att det ska vara demokrati så är det viktigt att det ska finnas fler kandidater. Men just nu är det Birgitta som är stjärnan som lyser klarast, den med mest ledaraura, mest verkar vara personen som kan stå längst fram.

Skulle du stödja Birgitta Ohlsson som partiledare?

- Det skulle jag nog.

Om Birgitta Ohlsson gör en Joar Forsell och plötsligt utmanar Jan Björklund om partiledarposten, vem stödjer du då?

- Det kommer hon inte göra, det kommer inte hända! Det är en grovt hypotetisk fråga!

Trackbacks

  1. [...] kongress och om några veckor vet vi vem som håller i ordförandeklubban nästa år. Härom dagen träffade Makthavare.se Joar Forsell som fick ge sin syn på ordförandestriden, och idag var det sittande förbundsordförande Henrik [...]

  2. [...] BEEF 1: Henrik Edin – Henrik Edins stab – Joar Forsell. [...]