Almedalen för newbies

Almedalen – En gång om året möts olika samhällsgrupper från alla håll och kanter i Visby.

Julafton för alla politiskintresserade. Staden förvandlas till den svenska politikens huvudstad. Något som kan framstå som rörigt för den som aldrig har varit där. Visst har du hört talas om rosémingel och partiledartal? Ta det lugnt – Makthavare säkrar vad som kommer att bli din roligaste vecka.

Vad ska man ha på sig?

Du vill alltid se hel och ren ut men kom ihåg att Visby är en stad som till stor del består av kullersten. Se därför till att ha sköna skor när du springer från seminarium till mingel. Ombyte (läs: även deo, eventuellt smink) och finskor kan finnas tillgängliga i väskan. Glöm dock inte att det är svensk sommar, du kan plötsligt komma att behöva både paraply och solkräm.

Förtäring?

Ät och drick ordentligt! Det är lätt hänt att leva på rosé, goda snacks och korv med bröd från alla events i en vecka. Även om du är pank rekommenderas ett varmt mål om dagen, mycket vatten och en Almedalsdrink då och då. Rosémingel är trevligt men du vill inte att det slutar vingligt.

Död telefon? Nej tack!

Almedalen hänger på internet, det är där du når allt och alla. Om du råkar vara mindre duktig på orientering är det alltid bra att ha Google Maps redo. Se därför till att alltid ha tillräckligt med batteri på all teknik. Det finns laddningsstationer och mobilskal med extrabatteri kan vara bra att packa med. Det kan bli rätt jobbigt annars.

Schema?

Det händer väldigt, väldigt mycket på Almedalen. Allt ifrån filmvisningar till panelsamtal och mingel. Det är bara att inse att du inte kommer hinna med allt du vill. Ett hett tips är att sätta sig ner med programmet i förväg och göra en lista med vad du verkligen vill gå på och vart allt äger rum. Almedalsappen är till stor hjälp för detta.

Mål och nätverkande under Almedalen?

Reflektera över vad ditt syfte är med Almedalen, är du där för att gå på seminarier, moderera, träffa nya människor? Gör en lista med dina prioriteringar och kanske även några mål. Vilka vill du ha talat med innan veckan är slut? Om du har visitkort – ta med och ha dem tillgängliga!

Talen – ett måste?

Riksdagspartierna står i rampljuset under Almedalen. Varje parti har sin dag där diskussioner fokuserar kring deras politik. På kvällen talar därför partiledaren vilket som brukar ses som dagens höjdpunkt. Inget att frukta, det är okej att göra något annat om partiet inte intresserar dig.

Sociala medier?

Ditt personliga ”varumärke” är sällan så viktigt som under Almedalen. Nyheter är bra att få ut så som fort som möjligt men det kan också gå fel. Det kan därför vara smart att tänka en extra gång över Tweets och Instagram. Snapchat kan du slappna av lite med – ser du att någon tagit en screenshot kan du alltid söka upp personen.

För att summera: Handsprit är bra att ha i väskan, du kommer ta många i hand. En mindfullnessapp eller hängmatta med glass är bra att söka sig till för att samla tankarna. Vad som än händer, ta ett djupt andetag och tänk på att du absolut inte är den enda som är Almedalen newbie.

Läs Makthavares tidigare guider här och här.