Amatörens guide till Almedalen

PartyNybörjare i Almedalen? Du har säkert hört historier om rosémingel, nätverkande och partiledartal. Veteranerna brukar säga att det inte går att beskriva, utan måste upplevas. Makthavare har gjort en guide för din första gång i Almedalen. En slags lathund så att du slipper göra misstagen, och istället kan ha en fantastisk vecka.

Alkohol och mat:
Rosémingel är roligt. Men, du vill inte vingla fram till en främling och börja sluddra. Ät därför ordentligt och ta det lugnt med vinet. Ta ett glas och smutta på, det är inte en studentskiva. Är du pank går det att gratisäta på olika seminarium. Men i så fall: räkna med att äta varmkorv och smörgås hela veckan. Om ni vill gå ut och äta lite finare en kväll måste bord bokas. Är du i Almedalen en hel vecka är det smart att inte dricka varje kväll. Det enda systembolaget ligger uppe vid Östercentrum, en bit att gå från hamnen (kolla in Makthavares Almedalskarta!).

Nätverkande:
Ta med dig visitkort. På andra ställen funkar det kanske att bara byta mobilnummer eller mailadress, men inte i Almedalen. Om ni inte hinner prata så länge, skriv på visitkortet vart ni sågs och dagens datum. Alla är där för att träffa nya människor, det gör att det är väldigt enkelt att få kontakt med människor. Fråga vad personen gör på just det seminariet, det minglet eller i Almedalen. Ingen kommer tycka du är galen.

Mål:
Varför är du där? Är du där för att gå på seminarier, moderera, träffa nya kontakter, företräda ditt företag? Att göra allting är en fin ambition, men håller sällan. Ska du vara moderator eller delta på seminarier på dagarna så får de sena festerna vara utan dig. Gör en priolista på vilka saker som är viktiga när du är där. Är du riktigt ambitiös – gör en lista över mål. Personer du vill ha hälsat på eller frågor du ska ha ställt.

Klädsel:
Det är kullersten i Almedalen. Det är mycket backar. Det är promenader mellan olika platser. Vilka som är där för första gången brukar märkas den tredje dagen. Då har nybörjarna ont i fötterna av sina snygga men obekväma skor. Hinner du inte hem och byta om innan kvällen så ha med dig snygga skor, deo och eventuellt smink i väskan.

Kontakter:
Kolla vilka du känner som ska dit, och hör av dig till dom. Planera att ta en öl eller en fika. I Almedalen gäller det ofta att bli uppskriven för att gå på mingel. Använd därför ditt eget nätverk! Anmäl dig till mingel i förväg. Ett tips är att använda sig av Makthavares Almedalsanmälan och spana in stora Mingellistan.

Talen:
Partiledarna talar på kvällen. I media är det dagens höjdpunkt. Men är det ett mindre parti som inte är så intressant för dig, gå hem och ta en powernap istället.

Sociala medier:
Det finns ett stort sug efter nyheter från Almedalen. Är du på ett seminarium där någon säger något kontroversiellt, var först med att twittra det. Akta dig för att överdriva eller skvallra om vilka som hånglade. Almedalen är den plats i Sverige där “personligt varumärke” är något alla tänker på, det borde även du göra.

Avslutningsvis:
Det är ok att ta en paus. Kollektivtrafiken på ön är smidig och billig. Sätt dig vid strandpromenaden, eller gör en utflykt utanför ringmuren! Åk till Tofta, Lumelunda eller Fårö. Vem vet – kanske är det i kön till glasskiosken du träffar en framtida chef, kollega eller vän.