När blir det tillräckligt med bostäder, Attefall?

När bostadsminister [[Stefan Attefall]] och socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson [[Veronica Palm]] möttes för att prata bostadspolitik kom det mest att handla om vad som egentligen är regeringens ansvar i bostadsbyggandet och om hur ett statligt stöd bäst kan se ut. Det handlade också till viss del om upprustning och energieffektivisering av befintliga bostäder.

Seminarium: Allmännyttiga samtal om vad regeringen vill med sin bostadspolitik
Arrangör: Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO
Plats: Restaurang Friheten
Publik: c:a 40 personer
Moderator: [[Johan Ödmark]], Veritas PR & Communications
Citatet: Stefan Attefall om det spelar någon roll vilket alliansparti man röstar på när det gäller bostadspolitiken: ”Vilket parti man ska rösta beror på vilken vikt man vill att bostadsbyggandet ska få.”

I Fokus årliga kartläggning av Sveriges bästa kommuner att bo i noterar tidningens chefredaktör [[Martin Ahlquist]] att det inte är storstadskommunerna som ligger i topp, det är kranskommuner som satsar på det goda boendet och som har goda kommunikationer in till storstäderna. Enligt Martin Ahlquist är det svårt att veta vem man ska ställa till svars för att det inte byggs fler bostäder, om det är staten, kommunen eller privata fastighetsägare.

Stefan Attefall betonade att ansvaret är just delat och att alla måste dra sitt strå till stacken. Den stora utmaningen enligt Attefall är att åstadkomma bostadsbyggande till rimliga kostnader samtidigt som man tar sociala och miljömässiga hänsyn. Det är dyrt att bygga idag, processen tar tid och tid är pengar. Många vill bo centralt och den mark som ofta är aktuell är gamla hamnområden som kräver mycket sanering. Att ge statligt investeringsstöd är inte rätt väg att gå enligt Attefall, eftersom han tror pengarna skulle hamna i bostadsägarnas fickor.

När det gäller upprustningen av eftersatta bostadsområden tror ministern att man ska renovera med förnuft. Det måste inte vara allt eller inget, man bör se till hyresgästernas betalningsförmåga, ingen är betjänt av att hyrorna chockhöjs.

För Veronica Palm handlar bostadspolitik om en social rättighet, välfärdspolitik, tillväxt och rörlighet på arbetsmarknaden. Veronica Palm är inte främmande för att staten ska utge investeringsstöd, hon tror att det skulle kunna pressa priserna på bostadsmarknaden. Hon tänker sig också att staten kan ta ansvar genom kreditgarantier. Ur ett samhällsperspektiv tycker hon att det är viktigt att skapa fler hyresrätter, så att exempelvis unga människor inte tvingas att tacka nej till studier för att de inte har råd att köpa en bostad.

[[Charlotta Lundström]], pressansvarig på SABO, hoppas att hyresrätternas roll för jobben och nyproduktioner till rimligt pris lyfts fram i nästa valrörelse.

Kommentera