Hostelägaren som kämpar för kvinnors rätt i Egypten

Dina Abou el Soud driver ett hostel i närheten av Tahrirtorget i Kairo. Under revolutionen i Egypten öppnade hon upp det för demonstranterna och lät dem få en stunds vila. Hon tillät dem också att hålla politiska möten och utsatte sig för stora personliga risker.

Sedan dess har Dina Abou el Soud varit med och organiserat ”Million women march”, en manifestation för att påminna om kvinnornas roll i revolutionen och protestera mot att samhället fortsätter att hålla tillbaka kvinnorna. Och inför valet startade hon ”Revolutionary Women’s coalition” för att stärka den kvinnliga representationen i politiken.

Tidigare idag gästade hon organisationen ”Varken hora eller kuvad” för att delta i seminariet ”Hur har upproret i Mellanöstern och Nordafrika påverkat kvinnors situation”.

Vilken är den största utmaningen för kvinnor i Egypten idag?

- Det är samhället i sig det är fel på. Kvinnor är inte synliga i samhällslivet. Därför måste kvinnorna gå ut och visa att de finns.

Är kvinnorörelserna i Egypten enade?

- Nej, inte alls. Vi är inte vana att arbeta tillsammans. Det var därför jag startade ”Revolutionary Women’s Coalition”.

Kommentera