Är statsvetare fjärde makten?

Ett välbesökt seminarium av just statsvetare var seminariet som ställde frågan: är statsvetare den fjärde statsmakten?

På senare år har närvaron av statsvetare i medierna ökat markant, det kan till viss del bero på att det finns färre journalister och större behov av analys.

Modererade av [[Cecilia Garme]] fick först [[Ulf Bjereld]] spela en sketch där han var Karl Marx som i ett samtal med Sveriges Radio skulle uttala sig om Piratpartiet. Sedan följde en likande sketch där [[Jenny Madestam]] skulle spela Niccolo Machiavelli som skulle ge [[Fredrik Reinfeldt]] råd.

Vidare diskuterades om hur viktigt det är med partitillhörighet och att deklarera sådan.

[[Lena Melin]], Aftonbladet, berättade att hon inte röstat på 30 år för att läsarna inte skulle tro att hon sympatiserar med något speciellt parti eller politiker.

Ulf Bjereld, som är öppet partipolitiskt aktiv inom s, sa att han är tydlig med var han står och var hans lojalitet finns. Bland de statsvetare som brukar synas i medierna är det bara två som är öppna med sina partisympatier; Bjereld och [[Stig-Björn Ljunggren]] – båda socialdemokrater.

Madestam menade att man som statsvetare får mer respekt om man inte berättar vad man röstar på. Fast samtidigt medgav hon att:

- Det blir ju lite märkligt om man som statsvetare inte skulle gå och rösta.

[[Jonas Hinnfors]], ordförande för Statsvetenskapliga förbundet, tycker att statsvetare måste vara politiskt distansierade.

- Det finns s-märkta statsvetare, men ingen borglig statsvetare som gått ut öppet med sina partisympatier.

Trackbacks

  1. [...] Är statsvetare fjärde makten? (2012) [...]

Kommentera