Franska presidentvalet i avgörandets stund

På söndag går fransmännen till valurnorna för den första valomgången i presidentvalet. Tio kandidater från hela den politiska skalan är representerade och det ser ut att bli ett jämt lopp mellan den sittande konservativa presidenten Nicolas Sarkozy och utmanaren, socialisten François Hollande. Enligt flera färska opinionsmätningar beräknas de få 27-28 procent vardera i första valomgången.

Den högerpopulistiska kandidaten Marine le Pen förutses få drygt 15 procent av rösterna och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon drygt 14 procent. Femteplatsen väntas gå till centerpolitikern François Bayrou med 9-10 procent av rösterna.

Men inget är klart förrän väljarna har sagt sitt och rösterna är sammanräknade. För att utropas som segrare i den första valomgången krävs mer än 50 procent av rösterna och det är inget realistiskt scenario för någon av kandidaterna. Därför kommer de två främsta kandidaterna efter söndagens val att få göra upp om segern i en andra valomgång, söndagen den 6 maj.

För att vinna i andra valomgången krävs att man lyckas knyta till sig de mindre populära kandidaternas väljare. Socialisten François Hollande kommer framförallt att snegla mot vänsterkandidaten Mélenchons väljare och Sarkozy kommer troligtvis att fortsätta flirta med högerpopulisten le Pens sympatisörer. Centerpolitikern Bayrous mittenväljare kan spela en avgörande roll och därför har kandidaterna mycket att vinna på att få hans stöd. Flera politiker har till exempel sagt att Sarkozy är beredd att släppa till premiärministerposten i utbyte mot Bayrous support i den andra valomgången. Sarkozy själv förnekar att det finns sådana uppgörelser och säger till tidningen Figaro att man aldrig ska dela ut ministerposter innan fransmännen har fått säga sitt. Men han lämnar samtidigt dörren på glänt och poängterar att ett eventuellt framtida samarbete måste bygga på enighet i viktiga frågor. Bayrou är mån om sitt oberoende och har valt att tiga om sina eventuella sympatier för den ena eller andra kandidaten.

I första valomgången ser det alltså jämt ut mellan huvudkandidaterna, men i andra valomgången förändras bilden. Enligt opinionsmätningarna har François Hollande ett klart bättre opinionsläge än Nicolas Sarkozy (56 mot 44 procent, enligt undersökningsföretaget Ipsos). Det finns alltså indikationer på att det blir ett maktskifte på presidentposten. Men fortfarande är många väljare osäkra. Tre dagar innan presidentvalet uppger hela 23 procent av väljarna att de inte vet vem de ska rösta på, enligt väljarbarometern OpinionWay.

Kandidater i det franska presidentvalet:
Nicolas Sarkozy, konservativ, företräder Union pour un Mouvement Populaire (UMP)
François Hollande, socialist, företräder Parti Socialiste (PS)
Marine Le Pen, högerpopulist, företräder Front National (FN)
François Bayrou, centerpolitiker, företräder Mouvement Démocrate (MoDem)
Jean-Luc Mélenchon, vänsterpartist, företräder Front de Gauche
Eva Joly, miljöpartist, företräder Europe Ecologie–Les Verts
Philippe Poutou, yttersta vänstern, företräder Nouveau parti anticapitaliste (NPA)
Nicolas Dupont-Aignan, konservativ nationalist, företräder Debout la République (DLR)
Nathalie Arthaud, yttersta vänstern, företräder Lutte ouvrière (LO)
Jacques Cheminade, företräder tidigare Europeiska arbetarpartiet, Solidarité et progrès (S&P)

Kommentera