Nyamko Sabuni: ”Ställ näringslivet till svars!”

Jämställdhetsminister [[Nyamko Sabuni]] tror att vägen till jämnare könsfördelning i näringslivets toppskikt går via opinionsbildning och ändrade attityder snarare än kvotering – något som inte är förenligt med hennes liberala värderingar.
Hon tycker också att journalister borde bli bättre på att ställa näringslivet till svars när de misslyckas med att lyfta fram kompetenta kvinnor. Makthavare.se fick en pratstund med jämställdhetsministern.

Varför är det viktigt att öka representationen av kvinnor i ledningsgrupper och bolagsstyrelser?

- Det är viktigt att ta tillvara på all den kompetens som finns i vårt land. Vi har inte råd att mista halva befolkningens kompetens. Det är viktigt att alla de välutbildade, kompententa kvinnor och män finns i vårt land är representerade på chefspositioner, i ledningar och i styrelser.

Vilka politiska åtgärder förespråkar du för att öka kvinnors representation i ledningsgrupper och bolagsstyrelser?

- Jag tror på ett samspel mellan politiken och näringslivet. Politiken löser inte ensamt problemen.

- Vi måste se till att ha en familjepolitik som leder till utveckling och till att män och kvinnor tar ett lika stort ansvar för det obetalda hushållsarbetet och för barnen. Där finns det en del kvar att göra. Hushållsnära tjänster har varit framgångsrika. Om vi jämför med år 1990 lägger kvinnor nu nio arbetsveckor mindre på obetalt arbete per år. Den tiden läggs nu istället på lönearbete och annat som är viktigt för den enskilda kvinnan.

- Vi försöker också underlätta för människor att dela lika hemma genom reformen för jämställdhetsbonus. Vi kompenserar familjer med olika löner för att de ska kunna fördela föräldraledigheten mer jämlikt.

- Det är också viktigt att motverka könsnormer redan i förskolan och skolan, så att flickor och pojkar senare ska kunna välja arbete mindre könsbundet. Vi har en väldigt könssegregerad arbetsmarknad. Kvinnor är jämt uppdelade i offentlig verksamhet och privat näringsliv, men åttio procent av männen finns i det privata näringslivet. En större andel välutbildade kvinnor söker sig till den offentliga sektorn medan en större andel välutbildade män söker sig till den privata sektorn. Med den typen av rekryteringsunderlag är det svårt att generellt kräva en jämn könsfördelning i näringslivets toppskikt. Men näringslivet kan göra mer för att rekrytera de välutbildade kvinnor som finns.

- Vi satsar också på kvinnors företagande. Att ha startat och drivit företag är en viktig ingång för en plats i styrelse utöver att ha varit verksam i ledningsfunktion med resultatansvar i ett större företag.

Tror du att EU-kommissionen kommer att lägga fram ett lagförslag om kvinnors representation i bolagsstyrelser?

- Nej, inte i det förslag som kommissionen kommer att presentera inom kort. Det finns inget stöd för lagstiftning hos medlemsstaterna. Det här är en fråga som medlemsstaterna måste vara överens om för att det ska kunna bli lag.

Det är alltså osannolikt att EU-kommissionen kommer med ett förslag om kvotering?

- Kommissionären kommer nog att lägga fram andra typer av förslag som kan underlätta för bolagen och för den enskilda kompetenta kvinnor att inta plats i bolagsstyrelser. Men jag tror inte att det blir lagstiftning.

Varför har politiken lyckats bättre än näringslivet med att lyfta fram kvinnor på viktiga maktpositioner i Sverige?

- Det beror delvis på er journalister. Ni hänger ut oss politiker i media när vi missköter oss. Det är ett mäktigt sätt att driva utvecklingen framåt. När bolagen missköter sig i den här frågan så ringer ni inte till dem, då ringer ni åter till mig. Den dagen ni för ut näringslivet i ljuset och säger till dem ”det är ni som missköter er, det är ni som är bovarna i dramat”, då kan vi få en snabbare process framåt.

Kommentera