Lena Mellin: Jag kostar mer än en lunch

Politikerveckan är i full gång och i Visby skymtas journalister i varje gatuhörn. Men Aftonbladets [[ Lena Mellin  ]] struntar helt i Almedalen, som hon kallar trist och ointressant. Däremot blir hon gärna bjuden på middag av högt uppsatta politiker.
– Integriteten sitter inte i en macka. Vill någon köpa mig talar vi om mångmiljonbelopp.

Almedalen skulle vara ett synnerligen trist sätt att tillbringa en sommarvecka på, tycker Aftonbladets inrikespolitiske kommentator Lena Mellin.
– För mig är Almedalen ganska ointressant. Folk åker dit för att göra utspel som de kanske hade gjort någon annanstans – eller inte alls, om inte Almedalen hade funnits.

Det åker ändå dit politiker och opinionsbildare från hela Sverige, och det ordnas över 1000 seminarier?
– Ja, de gillar väl att umgås med varandra antar jag.

Du tror inte att det kommer några politiska överraskningar under veckan?

– Jag måste säga att ingenting som jag kommer ihåg från Almedalen har överraskat. Det var väl pigdebatten när den var i mitten på 90-talet, och fastighetsskatteutspelet 2006. Det är ungefär det jag kan komma ihåg. Ett tag skulle ju sossarna släppa dit någon internationell potentat som skulle ut och gå på några raukar. Men vem blir glad av det? Ingen. Om [[Joschka Fischer]] kommer till Sverige för att fotograferas på gotländska klapperstenar, då kan han lika gärna stanna hemma.

Okritiskt om Naturskyddsföreningen
Lena Mellin tycker att det finns mycket politiskt engagemang som inte märks så ofta i mediedebatten.
– Vi har hela frivilligrörelsen, vi har alla diskussionsfora och länkade bloggar där det finns ett enormt engagemang i olika frågor.

Vad beror det på att de inte märks? Är de dåliga på att komma ut med sina åsikter eller är journalisterna dåliga på att uppmärksamma dem?

– Både och. Journalister avskärmar sig och organisationerna är dåliga på att komma ut. Vissa är bra – [[Naturskyddsföreningen]] är ju jätteduktiga på att marknadsföra sig. Med dem blir det nästan tvärtom – de kan aldrig motsägas. Det sker en väldigt ömsint behandling av just Naturskyddsföreningen, som man ju aldrig skulle göra med ett politiskt parti.

Är inte det problematiskt?

– Skillnaden är ju att de inte fattar besluten. Deras huvudsakliga uppgift är att vara opinionsbildare. Men det är klart, man kanske skulle komma till häpnadsväckande resultat om man granskade Naturskyddsföreningen. Det vore väl inte helt otänkbart.

Inte socialdemokrat
Aftonbladet betecknar sig som en oberoende socialdemokratisk tidning. Men Lena Mellin säger att hon absolut inte håller på något parti.

– Jag röstar inte ens, det har jag inte gjort sedan 1982. För mig var det naturligt att sluta rösta när jag fick det här jobbet. Jag vill inte känna att jag går och smyghåller på någon.

Du omskrivs här och där som socialdemokrat, kan det bero på att Aftonbladets ledarsida är socialdemokratisk?

– Det är jätteroligt, jag kan skriva en artikel som jag kan få så vitt skilda reaktioner på; från ”Jävla borgarkärring” till
”Du föddes väl in i det socialdemokratiska partiet.” Jag vet inte ens om jag har någon politisk uppfattning längre. Alla partier har ju någonting som är bra.

Bjuden av Göran Persson
Vi kommer in på hur politiker försöker påverka journalister genom att bjuda dem på olika saker. Många tycker att det är svårt att avgöra var man ska dra gränsen. Men Lena Mellin har inget emot att bli bjuden av högt uppsatta politiker. Hon har blivit bjuden på middag av [[Göran Persson]] två gånger, och ätit lunch med [[Maud Olofsson]], [[Mats Odell]] och [[Per Schlingmann]].

– Jag bjuder ju själv också, och jag har ingenting emot off record-samtal. Tvärtom, det är ju då man får veta något. Middagarna med Göran Persson var extremt bra. De levde jag på i ett år nästan. Han var helt ohejdad.

Sitter inte i en macka
De som säger att de aldrig ätit en smörgås på någon annans bekostnad är lite fåniga, tycker Lena Mellin.
– Integriteten sitter faktiskt inte i en macka. Till den som vill köpa mig kan jag berätta att det kostar jävligt mycket mer än en lunch. Då talar vi mångmiljonbelopp.

– Det viktiga är ju att de inte bestämmer vad jag gör med informationen sedan. Om jag inte ska veta någonting, då får de låta bli att säga det. Jag kan inte veta saker som jag inte får publicera.Händer det inte under off record-samtal att politiker säger ”det här stannar mellan oss”?– Jo det säger de, men det skiter jag i. Om de vill att något ska stanna mellan oss så får de låta bli att säga det. Jag är ändå reporter, inte anställd i statsförvaltningen.hanna31

Kommentera