Igår såg vi hur DJ-battle dog

Krönika. Det har aldrig varit så ute som nu att gå på Dagens Medias stora Almedalsspektakel som vi känner till som DJ-battle, och igår kom bekräftelsen: Det här var den största floppen hittills. Nu är det dags att lägga ner.

För några år sedan var det ett stort intresse om att inkludera denna fest i Almedalen. Politiker var där och mediahusen satsade stort. Av ondo. De har kommit på bättre tankar och idag är det många, från mediehus till ministrar, som väljer att avstå. Det har arrangörerna inte hängt med på. Därför blev gårdagens 10-årsjubileum en flopp som mest innehöll dyra biljetter och äckligt vin i plastglas.

När battlet började, efter en utdragen VM-match och en stressad arrangör (”kunderna har betalat för festen, inte fotboll”) stod lojala ungdomsförbundare från Centerpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans med ett fåtal unga miljöpartister och hejade längst fram på scenen tillsammans med Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och ett gäng moderater från Göteborg som stoltserade med sina VIP-band. Anti Avsan stod i dörren och hängde, men förutom de extremt glada göteborgarna var det bristfälligt med politiker på plats. Hedervärt.

På scenen såg vi Filippa Reinfeldt och Per Schlingmann spela Abba och Carola kombinerat med en klar girlpowertwist och lite fuldans. I det andra laget såg vi en shufflande Stig-Björn Ljunggren och (redaktionsfavoriten) Jessica W Sandberg. De fick publiken att dansa loss till Rolling Stones och Avicii.

Musiken och gästerna var det inget fel på, utan felet ligger i skapandet av en elitistisk grupp som står i motsats till Almedalens syfte, demokrati och öppenhet.

Jag var på plats för fem år sedan. Då var det gogo-dansande Expressengetingar på scen. Ur mitt perspektiv har det ändå blivit bättre sen dess. Ännu bättre blir det när spektaklet läggs ner. Jag hoppas att det blir snart.

Trackbacks

  1. [...] DJ-battle, ur flera [...]