Pourkomeylian toppar årets makthavarlista

Idag släppte Makthavare.se vår årliga lista med unga framtida makthavare. I år toppas den av debattören och centerpartisten Dana Pourkomeylian.

- Det känns otroligt roligt att få en placering på Makthavare.ses lista, i sällskap av så många andra kloka och engagerade personer. Placeringen är mer än fantastisk, säger Pourkomeylian till Makthavare.se.

Hur skapar vi mer plats för fler unga, drivna personer?

- Att sänka trösklarna in i politiken, exempelvis genom att erbjuda event och uppgifter som inte kräver mycket erfarenhet. Dessutom är det viktigt att förpassa gamla hierarkier, den som är bäst lämpad ska få jobbet och inte den som suttit längst. Förutom att det skapar en bättre och mer effektiv organisation, skapar det unga ledare som kan agerar förebilder åt andra att såväl vilja som våga engagera sig, säger Pourkomeylian.

I topp fem ser vi även den moderata riksdagsledamoten Ida Drougge, miljöaktivisten Greta Thunberg, ordföranden för Judiska Ungdomsförbundet Anna Simon-Karlsson samt SSU:s Amanda Borg. I år är snittåldern på personerna på listan 23 år, vilket är en rejäl sänkning från förra året. Yngst är Irma Flores Bertilsson och Greta Thunberg.

- Jag är jättestolt över att vi på Makthavare.se återigen kan presentera en lista av den här sorten. Vi ser flera unga makthavare kliva fram på den offentliga arenan idag och vi älskar att kunna leverera en lista direkt till deras kommande arbetsgivare. Här är det bara välja och vraka, säger Makthavare.ses chefredaktör Jessica Schedvin.

I år är det bara tjejer på listan. Är det någon tanke med det?

- Nej, det är en slump. Vi har tagit emot nomineringar och en expertjury har bedömt dessa. Att det endast blev tjejer är självklart roligt, och det visar på att unga kvinnliga debattörer och politiker tar för sig mer. Det är en trend som ligger i tiden, säger Schedvin.

Listan presenteras på Unionens chefsevent för ledare, HR-chefer samt journalister inom media-reklam och kommunikation den 15 november.

- Vi vill boosta tjejer i framtidens arbetsliv, säger Viola Zabeti, projektledare inom press och opinion på Unionen.

Här hittar du listan i sin helhet.