Recension: Så bra var Almedalens mingel

Under denna Almedalsvecka har mängden av mingel ägt rum. Innan veckan listade Makthavare.se alla mingel, och nu kommer recensionerna.

Våra utsända mingelproffs har minglat runt hela veckan och kvaliteten har varit lika instabil som vädret i Visby. Det som bedöms är kategorierna mat och dryck, gästlista, stämning och helhet. Här kommer recensionen som alla mingelarrangörer fruktar!

Stordalens stora Almedalsmingel

Mat och dryck: Det stora antalet människor på plats gjorde minglet till en logistisk mardröm för den stackars serveringspersonalen. Tilltugget tog slut på ungefär 3,5 sekunder.

Gästlista: Det var påkostat och flärdfullt, vilket sannolikt uppskattades av många. Lite för många. Ett par hundra för många. Arrangörerna ignorerade helt sin lista med inbjudna och släppte in alla som ville in och demonstrerade därmed effektivt att more inte nödvändigtvis är merrier. En halvtimme in på minglet stod människor som packade sillar och de nyast tillkomna kastade sig likt asgamar över de smulor som fanns kvar på faten. En sardinburk känns rymlig i jämförelse. Vad var grejen med gästlistan om alla ska med?

Stämning: Ett mingel där människor står så tätt packade att det knappt går att andas, än mindre röra sig mellan olika grupper av människor, förtar lite poängen med ett mingel. Inte blev det bättre av att musiken spelades så högt att man omöjligen kunde föra en konversation med en annan person på platsen.

Helhet: Förra årets nykomling var då ett påkostat mingel med ett nytt och fräscht koncept från en häftig arrangör. Årets försök att upprepa fjolårets succé visar dock att en framgång inte nödvändigtvis föder en annan. Det är kul att Petter vill ha ett inkluderande mingel för alla. Men om han vill mingla med bokstavligt talat alla i Almedalen borde han överväga att hålla flera mingel.

Almedalens hårdaste mingel!

Mat och dryck: Snittar, öl och vin. Stort plus för det breda utbudet av alkoholfria alternativ, det fanns såväl öl som vin i alla färger.

Gästlista: En märklig blandning av industrimagnater och ungdomsförbundare.

Stämning: Branschig. Almedalens hårdaste mingel osar business. Arrangörerna kunde hämta lite inspiration från Industrin tar matchen som satsar hårt på att göra industrifrågorna mer tillgängliga och lättsamma.

Helhet: Almedalens hårdaste mingel är en blandning av tungt branschmingel och ungdomsvattenhål eftersom anmälan är öppen för alla. Alltid lika trevligt, men vill man rikta sig till sina befintliga kompisar eller sprida kunskap om industrin till de oinvigda? Ta en funderare till nästa år.

Skandias talmingel

Mat och dryck: Almedalens bästa alkoholfria drink! (Förlåt Almedalsdrinken!) Med brett utbud inkluderat fräscha juicer och Riktig Frukt™ kändes det urlyxigt att köra alkoholfritt hos Skandia. I övrigt samma koncept som vanligt: plockig salami, mandlar, grissini och rosé. Årets skräll: Att Carlsberg dök upp med ölkaviar. Vi är försiktigt nyfikna. Ett plus för att de var snabbfotade när Sverige vann matchen. Vinnardrinken var läskande och färgglad.

Gästlista: Lagom! Inte packat men långt från folktomt, förutom på torsdagen då merparten av Skandias målgrupp tycktes ha åkt hem. Gästerna till Expressens eftersnack sprider onekligen stjärnglans över Skandias mingel, men flest impade blickar fick Edward Blom som ogenerat dundrade in med barnvagn och allt. Medelåldern tog ett stort hopp nedåt.

Stämning: Jättetrevligt! Kanske lite för trevligt i den tysta tallyssnarzonen där det pladdrades på även efter 19.00. Utöver en dynamisk gästlista tillför Skandiamedarbetarna själva så mycket stämning med sina aldrig bleknande leenden. Särskilt tack till Claudia och Roxanne!

Helhet: Vi gillar det Skandia gör. Vi kommer gärna igen. Lägg för guds skull inte ner!

Almedalens stressigaste mingel med Maktsalongen

Mat och dryck: Alkoholfritt är hett, och det gör att alla åldrar kan representeras! Ett stort plus för det och det mysiga TCO-landet.

Gästlista: Detta mingel hade en ambitiös gästlista och på scen såg vi bland annat Gabriel Wikström. Mingelgästerna var insatta i frågan om stress och utbrändhet, vilket gör detta till ett av Almedalens viktigaste mingel.

Stämning: Det var kramar och kärlek i luften.

Helhet: Bra lokal, bra dryck, bra gäster och bra koncept. Och bra jackor! Vi ser fram emot nästa år!

Hill+Knowlton Strategies Ung

Mat och dryck: Inget anmärkningsvärt. Vi var dock lite hungriga efteråt.

Gästlista: Ung.

Stämning: Kalasbra! Här minglades och nätverkades det friskt. Stämning slog i taket när arrangörerna bjöd upp Grön Ungdoms Axel Hallberg och Helena Nanne från MUF till poetry slam.

Helhet: När vi kom till H+K blev vi lätt chockade. Den stora trädgården på Fiskargränd var utbytt mot en repinhäggnad markplätt vid Strandporten, vilket spontant kändes som ett fett nedköp. Tji fick vi! H+K visar att man kan göra mycket med ganska lite.

Primes rosémingel

Mat och dryck: En fet eloge till Almedalens godaste mingelmat! Drömduon från Joppes Food levererade svingoda steamed buns med såväl högrev som crispy pork och vegansk fyllning. Till detta serverades – SKRÄLL – rosé och vatten med jordgubbar och vattenmelon i. Smarrigt.

Gästlista: Prime tycks ha vänt från att vara ett av Almedalens kändistätaste mingel till att fokusera på sina kunder, potentiella samarbetspartners och framtida medarbetare. Säga vad man vill om det, men det minglades friskt och det är omöjligt att lämna Primes mingel med mindre än fem nya visitkort i fickan. Gästlistan peakade under fredagen då vi på Makthavare.se drog in KRIS och Fler Unga.

Stämning: God stämning måndag-torsdag. På fredagen brakade fullständig kalasstämning loss vid prisutdelningen av Årets Almedarling. För första gången bröt ett spontant segerdanståg ut hos Prime och KRIS dansade runt hela trädgården. Att se före detta kriminella bonda med företagsledare gjorde oss varma i själen.

Helhet: Bra jobbat i år! Vi vet att vi varit hårda mot er förut, men se vilka toppmingel ni levererat i år.

IQ:s och Systembolagets stora mingel

Mat och dryck: Systembolaget har koll på sina grejer! Här fanns det både pizza och ett brett utbud av både alkohol- och alkoholfria alternativ. Här gick ingen hungrig eller törstig.

Gästlista: Proppfullt. Här såg vi många äldre som minglade med äldre, även om vissa glädjande undantag syntes i vimlet. Här minglade bland annat Jonas Morian, Gabriel Wikström med nyfött barn, Lars Leijonborg, Hampus Brynolf och ett gäng från nykterhetsrörelsen.

Stämning: På topp!

Helhet: Den något höga medelåldern drog ner stämningen, men i det stora hela visade Systembolaget återigen att de har koll på hur man gör i Almedalen.

Centerstudenters traditionsenliga punsch- och kubbmingel

Mat och dryck: PUNSCH!

Gästlista: Minglet var proppfullt, men den stora trädgården bidrog till att det kändes luftigt. Här hängde kommande ministrar. Positivt är att antalet deltagare som inte är centerstudenter blir fler för varje år, och i år påträffades till och med ett flertal personer som inte hade någon politisk hemvist över huvud taget.

Stämning: Här hänger framtidshoppen i svensk högerpolitik. De kan sin grej. Ett minus är förstås att minglet ligger utanför muren, men vad är väl lite träningsvärk efter att ha klättrat uppför Hästgatan mot punsch, rosévin och vänskaplig kubbrivalitet i solen.

Helhet: Centerstudenters årliga kubb- och punschmingel är en så långvarig tradition under Almedalsveckan att det blivit något av en Almedalsinstitution. Konceptet med kubbspel och punsch gör det till ett unikt mingel som står ut i mängden. På Makthavare.se gillar vi mångfald och kreativa koncept!

Glassmingel med Gröna Studenter

Mat och dryck: Glass i stora lass.

Gästlista: Det här minglet blev den självklara efterfesten för Mångfaldsparaden och det gjorde att stämningen var på topp, och att variationen bland gästerna var stor.

Stämning: Glassigt värre!

Helhet: Vi uppskattar verkligen när man kombinerar mingel med bra scenprogram, och Gröna Studenter har blivit en föregångare i att ha annat än blaskigt rosévin på sina mingel. Det gillar vi.

Makthavarmingel med Fler Unga, WWFs ungdomsråd, Scouterna, med flera.

Mat och dryck: Här kändes det som om IOGT-NTO:s hela lager av Almedalsdrink serverades. Som ett mingel för unga är det självklart att Fler Unga med samarbetspartners hakade på Almedalens hetaste trend i år – alkoholfritt.

Gästlista: Alla var välkomna och det kändes som alla var där!

Stämning: Ungdomlig, glad och lättsam.

Helhet: Det här vill vi se mer av i framtiden! Ett bra häng, helt enkelt.

Bubblare:

Likt tidigare år vill vi även nämna några överraskningar som är värda att ha koll på inför nästa år.

Primes ungdomsmingel

Sedan ett par år tillbaka arrangerar Prime varje år ett mingel för unga borgerliga politiker och opinionsbildare. Den avslappnade enkelheten med bira och burgare är en välkommen kontrast mot alla mingel som försöker imponera med avancerade snittar och exotiska tilltugg som inte går att uttala. Enkelheten gör de närvarande människorna till minglets fokus istället för tilltuggen, drycken eller miljön, vilket är precis så det bör vara. Här fanns en bra mix av personer från samtliga borgerliga partier i sitt borgerliga framtidsnätverk. För den som varit aktiv i ett borgerligt parti eller ungdomsförbund ett tag blir det en bra balans mellan nya och bekanta ansikten, vilket bidrar till ett gemytligt och lättminglat arrangemang.

500

Kul med en ny aktör i minglosfären i Almedalen. Dock är det ju lite ju lite gulligt att de kallade sig för Almedalens första mingel, men vi uppskattar ambitioner och självförtroende. Med pizzabullar och öl lyckades de charma vår recensent och leverera en soft inställning till hur man rattar ett mingel. Intern gästlista som ändå innehöll excentriska personer som vi minglade galet med.

Den stora invigningsfesten

Det var lite stela första 20 minuter, då vi trodde att vi hade råkat halka in på en journalistfest. Men därefter lyfte det. Stjärnglas med Gudrun Schyman och Petter Stordalen gav festen det där lilla extra. Härlig livemusik och fantastisk mat. Vi kommer definitivt på 100-årsfesten.

Lärarförbundet

Alkoholfritt mingel med f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a Portobelloburgare. Här minglade Gustav Fridolin med representanter från riksdagen, Skolverket och Skolinspektionen. De hade dessutom en liveorkester. Redaktionsfavoriten Maria Stockhaus minglade med alla. Det enda minuset var lärarbristen.

Mingel med MUF

Som vanligt var Moderata Ungdomsförbundets mingel en stor peppfest i kombination med ett bra seminarium, men inför kommande år är det läge att vara lite restriktiv med gästlistan. På det här minglet hittade vi flera sverigedemokrater, vilket bland annat personer från CUF och LUF reagerade starkt över. Ryktet säger dessutom att Allianspartiernas representanter inte fick plats, på grund av att SDU tog deras platser. Men vi är inte sura för det. Det förtog festen, men trots detta vet MUF hur man ställer till med kalas.

Trackbacks

  1. [...] FLOPP: Stordalens mingel [...]