Dagens ungdomsförbundskrönika med Philip Bodström

Även om det såg blåsigt ut när Löfven besökte Kustbevakningen på Tjörn i söndags så ger han sig ut på sin turné i landet med vinden i ryggen. Opinionstrenden har vänt åt rätt håll. Förtroendet för Socialdemokraterna ökar och man tar hem allt fler sakfrågor. Men viktigast: mycket i Sverige går år rätt håll. Arbetslösheten bland unga är den lägsta på 13 år och byggtakten har inte varit lika hög sen miljonprogrammens dagar. Trots allt detta så är många oroliga över framtiden. Många är oroliga för välfärden, för skolan och vården. Det är dem Löfven är ute i landet för att möta. Och det är just de områdena, skolan och vården, som Magdalena Andersson borde presentera åtgärder för när hon håller tal under onsdagskvällen.

Att Stefan Löfven är ute i landet och träffar folk istället för att hänga i Visby har gett årets Almedalsvecka ett lite annat fokus. PR-experter och andra tyckare menar att det hela mest handlar om ett smart drag för att charma väljarna. Det är mycket möjligt att Löfvens fokus på att träffa vanligt folk kommer charma väljarna, men jag vet att hans beslut handlar om mycket mer än så. Det handlar om att han faktiskt vill träffa människor, besöka arbetsplatser och lyssna på de som känner oro över problem de upplever i sin vardag.

Statsministerns frånvaro från Visbys soliga gator innebär också en annan sak: det blir mer fokus på finansminister Magdalena Andersson. Den uppmärksamheten borde hon använda för att presentera ekonomiska reformer som stärker välfärden och ökar jämlikheten i hela Sverige. För det går bra för Sverige, men det måste gå bra för alla i Sverige.

Jag och SSU menar att Socialdemokraterna har en historiskt viktig uppgift framför sig. Skolan och vården måste bli bättre och klyftorna måste minska. Vi menar att det är helt avgörande för jämlikheten och tryggheten att alla elever ges lika chans och att vården fungerar. Magdalena Andersson måste ta den här chansen att visa att Socialdemokraterna vill fortsätta utveckla välfärden.

Det är nämligen satsningar på fler anställda i skolan och vården, bättre arbetsvillkor och möjligheter till kompetensutveckling som kommer göra välfärden bättre. Och behoven är inte små, SKL beräknar att det behövs 40 miljarder fram till 2020, bara för att bibehålla den nivå vi har idag på välfärden. Om vi ska utveckla välfärden så behövs ännu mer än så. Och det vill väljarna. Mitt enkla budskap till finansministern och Socialdemokraterna är därför: dubblera satsningarna på välfärden de kommande åren. För när Sverige växer, måste välfärden växa. Det kommer gynna vanligt folk i Sverige och jag är övertygad om att det också kommer gynna det socialdemokratiska partiet.

Läs mer:
Dagens ungdomsförbundskrönika med Joar Forssell