Twitterlista: Dessa ska du följa i Almedalen

Nu är den här! Inför Almedalsveckan listar Makthavare.se traditionsenligt de makthavare som du ska ha koll på inför och under årets viktigaste vecka. Här har du personerna och organisationer som sätter agendan i Almedalen – och som du inte ska missa!

Personer:

1. Rosaline Marbinah, @RMarbinah

Här har vi en riktig framtida makthavare! Rosaline kommer vi inte bara se i gränderna i Visby, utan även i framtidens politiska sfär i Sverige. Med en bakgrund i Utrikespolitiska förbundet och LSU är Rosaline redan en starkt lysande politisk stjärna som du ska hålla koll på i Visby!

2. Niklas Svensson, @niklassvensson

Kungen av Almedalen är på topp i år igen. Det finns få journalister som kommer upp i Svenssons Almedalsklass och det märks. Det är från Expressenscenen som vi får det hetaste skvallret och de viktigaste scoopen. Cred ska han ha!

3. Brit Stakston, @britstakston

Digital kommunikatör och en av Almedalens mest profilerade tänkare och aktörer. Hon är medgrundare av Blank Spot Project, som vi älskar! Brit är en av få som lyckas med att synas och höras lika mycket digitalt som i Almedalsvimlet.

4. Antje Jackelen, @BiskopAntje

Sedan urminnes tider har Svenska Kyrkan varit på plats i Visby under Almedalsveckan och vi har Antje att tacka för mycket. I flera år har Svenska Kyrkan varit en tydlig kraft mot främlingsfientliga krafter och de har levererat intressanta seminarier och diskussioner. Antje är kanske Sveriges coolaste präst!

5. Amalia Berglöf, @amaliaberglof

En energisk kraft som kommer vara Almedalsveteran innan du hinner säga “Donners plats”. Förra året levererade hon stordåd med @flerunga och i år hoppas vi på en fantastisk comeback.

6. Petter Stordalen, @petterstordalen

Här är mannen som anordnar ett av Almedalens coolaste mingel. Petter vill alla ha i sina paneler. Dessutom är han gift med superhäftiga Gunhild Stordalen. Bara det är ett stort plus.

7. Özz Nujen, @ozznujen

Sveriges vassaste kurdiska stå-upp-komiker efter Soran och Bawar Ismail. 2014 ställde han till med kalabalik när konkurrerade med Jimmie Åkessons Almedalstal. Vi hoppas på en favorit i repris!

8. Sara Skyttedal, @skyttedal

Tidigare ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och nu kommunalråd i Linköpings kommun. Sara är en framtida partiledare och definitivt en av landets skarpaste borgerliga opinionsbildare.

9. Annika Strandhäll, @strandhall

Om Sverige hade haft en Twitterminister hade det varit Annika Strandhäll.

10. Per Schlingmann, @perschlingmann

Tidigare partisekreterare och mastermind i Moderaterna. Nuförtiden är han frilansande PR-strateg och romanförfattare. Boken handlar förstås om Almedalen.

11. Ida Karlbom, @IdaKarlbom

Ida är grundare till Unikon Rainwear, kämpe mot storbolag och dörrvakt på Skandias mingel och därmed lika mäktig i Almedalen som Fadde Darwich är i Stockholms krogsväng. I år försöker hon få oss att stanna i Almedalen. Ett riktigt proffs, med andra ord.

12. Carl Schlyter, @CarlSchlyter

Tidigare EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Nu är Carl riksdagsledamoten som ryter till mot ledningen. Han representerar den falang inom partiet som sällan hörs men har mycket att säga till om, fundisarna. Sådant gör Almedalen spännande!

13. Stina Morian, @stinamorian

Mamma till Makthavare.se (Tack!) och tidigare ledarskribent på Liberal Nyhetsbyrån. Idag arbetar Stina med kommunikationsfrågor på Systembolaget och syns flitigt Visbys gränder.

14. Martin Schibbye, @martinschibbye

Journalist och medgrundare till Blank Spot Project. En av Sveriges största utrikesjournalister.

15. Birgitta Ohlsson, @birgittaohlsson

Tidigare ordförande för Liberala Ungdomsförbundet, nu bland mycket annat riksdagsledamot och partiledarkandidat för Liberalerna. En strid som vi ser fram emot att följa i Almedalen.

16. Ulrika Westerlund, @UlrikaW

Tidigare ordförande för RFSL och nu bland mycket annat styrelseledamot i både Transgender Europe och den svenska avdelningen av Amnesty International. En viktig agendasättare i Almedalen.

17. Bawar Ismail @DarthBawar

Liberal ledarskribent och Gefle Dagblads ansikte utåt. En som aldrig är rädd för att säga vad han tycker och som du nog har sett retweetas in i ditt Twitterflöde mer än en gång.

18. Jonas Morian, @promemorian

Almedalsveteran och pappa till Makthavare.se (Tack!), samhällspolitisk rådgivare på Ledarna och proffsminglare. Då menar vi verkligen proffsminglare!

19. Cilla Benkö, @Cillabenko

Bossar över Sveriges Radio och därmed över succéer som bland annat P3 Dokumentär och Singelpodden. Hon bossar självfallet även över Sveriges Radios Almedalsmedverkan.

20. Samuel Somo, @somosam

En supertrevlig superminglare som gör oss glada! Ny generalsekreterare på Ungdomens Nykterhetsförbund och en av personerna bakom Almedalsdrinken. En kille att ha koll på i Visby!

21. Ulrica Schenström, @USchenstrom

Vår favorit på alla sätt och vis. En varm och klartänkt röst i det politiska samtalet. En gammal nymoderat. Hörs bland annat i Aftonbladets podcast Åsiktskorridoren och i paneler. Massor av paneler!

22. Tomas Ramberg, @TomasRamberg

Vi hör honom i radio där han kommenterar alla viktiga politiska händelser. Kanske viktigare ändå, vi hör honom i favoritpodden Det politiska spelet.

23. Hampus Brynolf, @hampusbrynolf

Kommunikationskonsult och hjärnan bakom Twittercensus. Han arbetar som strategichef på Intellecta och arrangerar bra mingel i Almedalen.

24. Stig-Björn Ljunggren, @stikkanlj

Ett socialdemokratiskt orakel, statsvetare till professionen. Självfallet kvalar han även in som listans supertwittrare.

25. Elisabeth Svantesson, @ElisabethSvan

Tidigare arbetsmarknadsminister som idag är andra vice partiledare för Moderaterna. Ett framtidsnamn som levererar både på Twitter och i Almedalen.

26. Fredrik Wass, @fredrikwass

Vill du ha koll på jämställda paneler i Almedalen är det den här killen du ska fråga. Fredrik Wass är, bland mycket annat, grundare till tackanej.se. Dessutom gammal Makthavareskribent!

27. Torbjörn Sjöström, @t_sjostrom

En guru inom svenska opinionsundersökningar. Novus ansikte ut i Almedalen och en ivrig utdelare av Novuskepsen™.

28. Helle Klein, @HelleKlein

Debattör, journalist, chefredaktör och kanske Sveriges coolaste präst!

29. Patrik Strömer, @patrikstromer

Om Christoffer Fjellner är den som slåss hårdast för svenskt snus i Europaparlamentet är Patrik definitivt den som gör det på hemmaplan och i Almedalen.

30. Jan Helin, @JanHelin

En av svensk medias mäktigaste personer, tidigare på Aftonbladet, nu på SVT. Har en profilbild på Twitter som vi gillar skarpt. Var han än är så bestämmer han.

Organisationer:

1. Westander, @Westander

En anrik PR-firma i Almedalen. Westanders ordnar inte bara ett väldigt trevligt mingel, de hjälper även din organisation, stor som liten, med handfasta råd om kommunikation.

2. KRIS, @RIKSKRIS

Kriminellas Revansch i Samhället, en viktig aktör under veckan som vet hur man syns och hörs. De går inte att missa och är supertrevliga!

3. Mentor Sverige, @MentorSverige

En viktig organisation som enligt rykten kommer att leverera ett av de hetaste seminarierna i Almedalen.

4. UNF och IOGT-NTO, @IOGTNTO och @UNFtweet

Två av organisationerna bakom Almedalsdrinken som har förändrat Almedalsveckan till det bättre. Från en vecka där rosévinet var i fokus till en mer medveten vecka där de som inte serverar Almedalsdrinken på sitt mingel får skämmas! Bra jobbat, med andra ord.

5. Unibet, @Unibet_Sverige

Det är dryga året kvar till valet, men redan nu kan vi tippa valresultatet på Unibet.

6. Almedalsguiden, @Almedalsguiden

Trevliga Almedalsguiden ger oss all Almedalsinformation vi vill ha. Missa inte deras app!

7. Miltton Labs, @MilttonLabs

Hjärnorna bakom Mingla har lovat en comeback och vi ser fram emot det. Förra året öppnade de upp möjligheten att socialisera med människor i ett Tinder för mingel. Det fungerade bra då och det kommer att fungera bra i år igen.

8. LO, @LOSverige

En av Almedalens tyngsta aktörer som får uppmärksamhet vad de än gör. Dessutom är de en av få som fortfarande sätter partipolitiken i fokus i Almedalen. Det gillar vi skarpt!

9. Svenska Kyrkan, @svenskakyrkan

Med samtal, aktioner och klockringningar har Svenska Kyrkan rutin på hur en Almedalsvecka går till. De finns alltid på plats. Dessutom är de bäst på Twitter.

10. Almedalen Just Nu, @Almedalenjustnu

De vet allt om Almedalen. Allt!

 

Och till sist: Följ @Makthavare, Almedalens egen lokaltidning. I år är det Jessica Schedvin med reportrarna  Kevin Shakir, Jonas Lundgren, Sars Graner Tyllman, Max EskilssonGodwyll Osei-Amoako, Joakim Holmertz och Simona Mohamsson som rapporterar om det vi älskar mest av allt: Almedalsveckan!