Mingla värdigt och med finess – sju viktiga tips

Det vankas mingeldags och oavsett om du är veteran eller förstagångsbesökare vet vi hur lätt det kan vara att känna osäkerhet kring hur man egentligen minglar. Vår guide med sju mingeltips ger bra inspiration till hur du med stil tar dig an den sorliga mingeloas som inom kort formeras runtom i centrala Visby. Redo? Välkommen in.

Välj mingel medvetet

Som bekant fullkomligen kryllar Almedalen av mingel, inte minst under veckans allra första dagar. Det är lätt att ryckas med och vilja titta in på så många som möjligt. Undvik det. Även om ambitionen är god är det viktigare att tänka på varför DU är i Almedalen. Planera inte in övermäktigt, risken med det är att onödig stress uppstår dagligen. Dessutom upptas plats på gästlistor som sedan inte utnyttjas. Studera istället noggrant minglen i förväg och planera in det som är mest relevant för dig. Var har just du bäst möjligheter till givande nätverkande?

Kör på klassiska isbrytare

Blev det plötsligt stelt att komma vidare i det där samtalet? Använd konversationsingångar som kretsar kring själva Almedalen. Det är ett utmärkt sätt att få igång den allra första kontakten. Man befinner sig helt klart i något av en bubbla och sådana ämnesval blir därmed helt naturliga. Fråga om den andra är en van Almedalenbesökare. Hur länge stannar hen kvar i Visby? Vad tycker vi egentligen om partiledarens tal kvällen innan och hur tror vi näste partiledare levererar i kväll? Kommer det ha någon påverkan att Löfven uteblir i år?

Tänk på vad du signalerar

Mingel förekommer i alla dess former. Lunchmingel, eftermiddagstillställningar, senare kvällsmingel och givetvis den vanligaste: inför-talet-mingel. Ta för dig med måtta; bedöm utifrån sammanhanget om det rör sig om en matig buffé eller ett sammanhang där det är mer lämpligt att ta en eller två enstaka snittar. Tänk även på att du inte behöver ta det lockande roséglaset redan på lunchtimmen bara för att det serveras. Om du är i tjänsten är risken att det där lilla glaset sänder signaler om hur du som peson agerar på arbetstid. På mingel är man mer exponerad än man tänker på.

Variera blicken

Gamla bekantskaper, nytt spännande folk och intensiva samtal. Det är lätt att det efter ett tag blir svårt att se folk direkt i ögonen efter timtals soligt minglande. Avlasta ögonen genom att kort istället lägga blicken vid punkten mellan ögonbrynen på den du pratar med. Ägna däremot inte för mycket tid åt mobilskärmen när du samtidigt samtalar. Att skanna av twitterflödet löpande eller att söka fram adressen till nästa mingelhalt är inga konstigheter, men var restriktiv.

Var värdig och artig

Med allt som pågår runtomkring är det lätt att fastna i sin egen värld och de samtal man för. Tänk dock alltid på att vänligt hälsa på arrangörerna när du passerar in och tacka när du lämnar. Ställ gärna nyfikna frågor om och till arrangören på plats, inte bara av artighet utan som ett sätt att faktiskt bättre få grepp om verksamheten när du tänker tillbaka efteråt.

Undvik att gå själv

Ibland kan ett visst mingel verka så pass intressant att du väljer att gå in själv. I en del fall kan det vara rätt beslut, det är inte alltid någon vän eller kollega har kalenderlucka just den tid då det, för dig, superspännande äger rum. Om möjligt är det däremot bättre att alltid ha med sig minst en person i sällskap. På det sättet behöver du inte aktivt söka samtal att hoppa in i direkt vid ankomst, utan kan i lugn och ro låta den biten ske okonstlat, samtidigt som du har någon bekant till hands tills vidare.

Var lugn, och ha det kul

I sammanhang med mycket folk i omlopp kan det vara lätt att känna press över vilket resultat du måste uppnå. Tänk då på att du inte i förväg kan ”bestämma” hur mycket – och vad –  du kommer få ut av ett mingel. Det blir, helt enkelt, som det blir. Med det sagt är det inte fel att ha ambitioner. Förhoppningsvis lär du dig något nytt, har trevligt, och får bra visitkort med dig. Men när du går in och sedan minglar är det viktiga att ha en lugn inställning med inställningen att vara trevlig och att känna in stämningen med ett avslappnat leende.

Vi ses i vimlet!

Trackbacks

  1. [...] på vem som är gäst, mingla med stil och respektera allt från artonårsgräns och gästlistor. Här kan du läsa våra bästa mingeltips. Vi ses i [...]

  2. Mingellista 2018 skriver:

    [...] det demokratiska forum som det är! Glöm inte bort att mingla med stil och respektera arrangören. Här kan du läsa våra bästa mingeltips! Vi ses i [...]