Så ordnar du ett bra seminarium i Almedalen

Under Almedalsveckan hålls årligen tusentals seminarier. Det handlar om vitt skilda ämnen, allt från framtidens teknik till demokratiutveckling eller säkerhetspolitiken i Mellanöstern. Men hur arrangerar man ett bra seminarium?

Arrangörerna är allt från muskelstarka industriföretag till byggjättar, politiska partier och ideell sektor. Det är svårt att sticka ut i Almedalen. Men ett sätt är definitivt att arrangera ett bra seminarium som helhet. Så, här kommer några handfasta tips. Efter detta har ni som planerar att hålla seminarier i Almedalen, och som läser Makthavare.se, inga ursäkter för att kliva i de klassiska fällorna.

Bra rubrik
Ditt seminarium måste ha en rubrik som väcker intresse. Det är det första och eventuellt det enda folk kommer att se av ditt seminarium. Tänk efter noga innan du gör ditt val. Frågerubriker är klassiskt men ganska uttjatat. Engelska rubriker är lite löjligt, men låneord och termer är helt okej.

Liten panel

Det behövs ytterst sällan mer än tre personer i en panel. Om ett seminarium ska hålla på i 30-45 minuter är det bättre att de inbjudna paneldeltagarna får säga sitt än att alla ska säga något i en större panel. Det ger ofta mer för publiken. Ibland arrangeras seminarier i samarbete mellan olika organisationer, PR-byråer, tidningar eller liknande. Nej, det innebär inte att varje medarrangör behöver ha en representant på scenen. Budskapet är viktigare än personerna.

Både kvinnor och män
Det är märkligt att vi lever 2017 men att arrangörer av seminarier i Almedalen fortfarande i vissa fall tycks tro att kompetens sitter mellan benen. För er information; det stämmer faktiskt inte. Du kan inte som arrangör för ett seminarium med en helmanlig panel svara att ”vi letade men vi hittade inga kompetenta kvinnor” – alla vet att du inte har letat ordentligt eller helt enkelt ljuger. Blir du inbjuden till ett seminarium med helmanlig panel kan du tacka nej. Läs mer om initiativet #tackaNej.

Tänk på mångfalden
Många seminarier under Almedalsveckan har inte bara dålig representation gällande kön utan även etnicitet. Det är inte heller okej. Människor med olika bakgrund och erfarenheter bidrar till en bredare, mer inkluderande och intressantare diskussion. Tänk på det!

Formen är lika viktig som innehållet
Ni har publik. Använd den. Interagera med publiken, lämna bra tid för publikfrågor i slutet. Öppna kanske rent av seminariet genom ett litet mingel på 10-15 minuter där panelister och åhörare får chansen att prata med varandra. Almedalen handlar trots allt om möten!

Längst är inte bäst
Att ha långa seminarier är sällan en bra idé. Alla arrangörer tycker naturligtvis att deras diskussioner är viktigast och är där för att prata om just sina frågor. Samtidigt finns det en överhängande risk att publiken inte är lika eniga. Det ser dåligt ut om folk reser sig och går, även om det brukar vara oundvikligt. Håll seminarierna korta, effektiva och intressanta.

Moderatorn är viktig
Det är nästan lika viktigt vem som modererar ett seminarium som vad som sägs på det. Kändismoderatorer kan dra publik men är inte alltid de bästa moderatorerna. Och även om man ska inkludera publiken i sina samtal är det viktigt att inte ”Den oinbjudne föreläsaren”, ofta en man i 50-60-årsåldern med en bibba papper i handen får för mycket utrymme. Det måste finnas en moderator som kan styra samtalet med fast hand.

Tillgängligheten
Almedalsveckan är till för alla, oavsett funktionalitet. Kolla i förhand efter ramper, hissar, handikapptoaletter, hörselslingor och liknande. Speciellt om ditt seminarium ska handla om exempelvis funkisfrågor, annars visar du att du inte lever som du lär. Sådana dumheter kan rendera syrliga kommentarer, exempelvis här på Makthavare.se.

Käket
Är magen glad så är kroppen glad. Så är det. Men om du ska servera mat på ditt seminarium, fundera ordentligt över vilken mat. Rinniga och krämiga anrättningar är sällan ett bra val. Nej, inte soppa heller faktiskt. Tänk efter.

Dokumentera, dokumentera, dokumentera
Almedalssatsningen ska ge spinn för resten av året. Det kan den faktiskt göra också, om du tar vara på den ordentligt. Att hålla ett seminarium som bara når de som går dit är inte ordentlig valuta för pengarna. Det finns utmärkta möjligheter att sända seminarier live eller spela in dem, eller varför inte både och. Det enda du behöver är en mobiltelefon.

Läs mer:
Det borde du tänkt på under ditt seminarium
Almedalens hetaste seminarier

Trackbacks

  1. [...] Det kan du läsa här! [...]