Kom tillbaka till framtiden, Fokus

Gamla män. Det är just de gamla männen som präglar årets lista när fokus återigen listar Sveriges hundra mäktigaste personer. Det är ingen rolig läsning.

Likt tidigare år listar tidskriften Fokus Sveriges maktelit i form av en lista. Och liksom alla år präglas den av gamla män som inte förvånar. Stefan Löfven, Stefan Ingves, Karl-Petter Thorwaldsson och Jacob Wallenberg är några exempel på personer som vi återigen ser i toppen.

Partiledare är med, finansgubbar är med och tyckare är med. Ministrar är med och journalister är med. Unga är inte med. Årets lista går att jämföra med mingelkulturen i Almedalen, riksdagen eller de politiska sammanhangen överlag. Slutna.

Är det Fokus fel att det ser ut så här? Nej. Självfallet är det inte Fokus vi ska anklaga för att de är männen som styr över det politiska maktfältet. Det är inte Fokus ansvar att majoriteten i näringslivet är män och att de i kombination med manliga politiker säkerligen förtjänar en plats på denna lista.

Men Fokus har ett publicistiskt ansvar. Ett ansvar att lyfta unga och kvinnliga makthavare. De finns!

Idag är jag stolt över att Makthavare.se kan publicera en lista med våra hundra främsta framtida makthavare. Det är en lista som inte kommer vara inaktuellt om ett år. Den kommer vara aktuell om tio år.

Unga makthavare är en förutsättning för ett demokratiskt samtal och jag hoppas att vår lista kan inspirera och engagera. Fokus får med glädje publicera vår lista om tio år. Då kommer den fortfarande att vara högaktuell.

Trackbacks

  1. [...] framtiden. I fredags publicerade fokus en lista över de hundra mäktigaste i Sverige. En lista som Makthavare.ses chefredaktör Jessica Schedvin anser kan räknas ut inom ett år. Vi väljer därför att publicera en hållbar lista över våra framtida [...]