Regeringen måste komma med alternativ till högerns populism

Klassklyftor, utbildningspolitiken och och förorterna är några av Sveriges tuffaste frågor. I Almedalen i år måste regeringen komma med politik som förbättrar människors liv i praktiken, istället för högerns populism. Det menar dagens gästskribent Elin Ylvasdotter, som är förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet. 

Regeringens kanske viktigaste uppdrag är att bryta den växande ojämlikheten. Klassklyftorna har ökat markant i Sverige, något bland annat OECD och IMF varnar för. Med andra ord: det är egentligen ganska lätt att vara socialdemokrat. Vi har och har alltid haft rätt. Ojämlikhet är djupt skadligt för både individer och för samhället. Men vi har också de rätta verktygen i vår ideologi. Låt oss använda dem rätt.

Det är med den attityden jag hoppas Socialdemokraterna och Stefan Löfven åker till Almedalen.

På ett område har ojämlikheten ökat särskilt tydligt och det är inom skolan. Skolan som är fundamental för ett jämlikt samhälle. Stefan Löfvens starka argumentation kring vinster i skolan under den senaste partiledardebatten var därför efterlängtat.  Dels för att vi har ett orimligt system, men också för att klyftorna ökar mellan skolor. Klyftor som kommer att bestå och förstärkas under resten av elevernas liv.

En ytterligare segregerande skolreform är det fria skolvalet. Vi är nu många som hoppas på besked från regeringen på hur man vill reformera det fria skolvalet. Hur man väljer att göra det rent kommunikativt är en sak, men något måste faktiskt förändras. Situationen med den ojämlika skolan är akut.

För borgarna går livets tåg bara en gång. Det gynnar privilegierade grupper. Socialdemokratin måste ge människor flera hållplatser att hoppa på tåget igen och se till att alla tåg är jämlika. Då är skolan grundläggande och då kan vi inte ha ett skolsystem som lämnar kvar en stor grupp människor på perrongen medan några andra tuffar vidare.  Det är hög tid att reformera det fria skolvalet. Både för samhällets och individers skull.

Ojämlikheten är på liv och död. Det skiljer nästan 20 år i förväntat livslängd mellan Danderyd och Vårby i Stockholm. Med detta som bakgrund hade Alliansen häromveckan presskonferens i Husby, en förort i Stockholm. Till att börja med var själva upplägget på presskonferens taktlöst. Men ännu värre är de förslag som har presenterats. Ebba Busch Thor (KD) förslår att polisen ska kunna skjuta gummikulor eller vattenkanoner på de ungdomar som ”bråkar i förorten”. Är detta ett tecken på en ”trumpifiering” av svensk politik?

Under Alliansens tid ökade klyftorna markant. Ungdomsarbetslösheten var bland det högsta i EU och skolsegregationen ökade. Och nu vill de partier som ligger bakom denna politik alltså skjuta gummikulor mot ungdomar? En spontan fråga är också: vill man ha vattenkanoner och utegångsförbud på fredagar på Stureplan också?

Medan borgarna demoniserar förorterna har regeringen hanterat detta väl. När statsministern presenterade sin nya regering pratade han om problem i förorter men tydliggjorde att det beror på att vi har alldeles för stora klassklyftor. Att liknande problem också finns på bruksorter och på andra ställen som har fått ta konsekvenserna av ökad ojämlikhet. Och att det viktigaste för att motverka dessa problem är ett land som håller ihop.

Naturligtvis är det oacceptabelt att kasta sten mot blåljuspersonal men det tycker nog alla. De allra flesta som bor i områdena kastar inte sten. Skiljelinjen går vilken politik vi faktiskt ska bedriva för att lösa de problem som orsakar stenkastning. På alla de ställen som får ta de värsta konsekvenserna av ökade klyftor.

Det gör vi inte genom vattenkanoner eller demonisering. Det gör vi genom politik för jämlikhet. Vi ska absolut ta hårda tag mot kriminalitet och det har vi, men vi ska framförallt ha hårda tag mot orsakerna till varför människor kastar sten. Och när folk på Östermalm eller Danderyd skattesmiter hotar det i hela den svenska modellen och vår välfärd, var är borgarna då med bekymrade blickar och politiska förslag? Kanske är det dags för en presskonferens på Östermalm?

Medan borgarna kommer att ägna Almedalen åt det ena populistiska utspelet efter det andra, hoppas jag att regeringen med statsministern i spetsen istället levererar förslag som faktiskt kommer att förbättra människors liv i praktiken.

Trackbacks

  1. [...] Inför Almedalen önskade förbundsordförande Elin Ylvasdotter att klassklyftor, utbildningspolitik och segregation skulle vara fokus under veckan, [...]