Hård match när SSU krossade oppositionen och Grön Ungdom

Igår höll Industrin tar matchen veckans kanske mest innovativa evenemang, något vi längtat efter ända sedan förra årets modevisningssuccé. Almedalsveckan präglas av debatter och samtal, men här togs det till en helt ny nivå. Istället för med ord fick de tävlande gå till attack med varsin egendesignad robot.

Alla som någon gång sett Robot wars på tv kände igen sig direkt. Det fanns till och med en lucka i mitten av planen, redo att sluka obetänksamma robotar.

De tävlande var Sara Skyttedal (KDU), Rasmus Törnblom (MUF), Lorentz Tovatt (GU) och Ellinor Eriksson (SSU). Runt planen flockades ungdomar från respektive förbund med flaggor och de stora skärmarna visade upp ett otroligt aktivt flöde från Facebook och Twitter där åskådarnas sympatier framgick med all önskvärd tydlighet. Publiken var dock mer diversifierad än så med sina 900 (!) besökare och medelåldern var betydligt högre än jag förväntat mig. Innan och efter matchen bjöds även på dryck och goda snittar med bland annat ramslök och fårfiol

Varje tävlingsdeltagare hade blivit ihopparad med en ingenjör och tillsammans med denne fått designa sin egen mördarmaskin. Arbetet resulterade i fyra förvånansvärt små skapelser: Climate Warrior, Dödsmaskinen, Tax cuffer och Hjulia the wellfare princess. Ni kan ju gissa vem respektive robot tillhörde. Två semifinaler, mellan KDU och GU respektive MUF och SSU, spelades innan vinnarna fick möta varandra i finalen. Eriksson fullkomligt krossade Törnblom i den första matchen varefter Skyttedal, som var väldigt besviken över att hon inte fått kärnvapenbestycka sin skapelse, lätt tog hem segern mot Tovatt vars robot inte gjorde många knop. I finalen möttes Skyttedal och Eriksson, och trots SSU-robotens ganska modesta uppsyn utan några vidare vapen lyckades den med sin kilformade kaross trycka upp KDU-roboten mot arenaväggen så att den inte kunde röra sig längre. Efter ett par sådana manövrar utropades Eriksson till vinnare av hela tävlingen.

”Hjulia the wellfare princess tog allt motstånd! Jag är så jäkla glad och lite förvånad, för jag har aldrig varit en sådan som vunnit den här typen av spel”, sa hon efteråt och berättade även att hon satsat på en snabb, flexibel utformning. Vinsten, en robotgräsklippare, funderar hon på att skänka till Bommersvik.

Det som ändå var mest intressant med arrangemanget var hur Industrin tar matchen använde sig av ett väldigt innovativt grepp för att lyfta en större fråga, nämligen robotiseringen av samhället. Mellan matcherna fick ordförandena ge sin syn på den utvecklingen och det var tydligt att alla var positiva. En och annan känga delades också ut, bland annat av Törnblom som syrligt kommenterade att hela regeringen skulle kunna robotiseras. Annars var stämningen mycket god och det är uppenbart att arrangörerna har hittat ett framgångsrikt koncept i kombinationen mellan nya, fyndiga evenemangstyper och viktiga frågor. Robotmatchen är helt klart en stark kandidat till veckans hetaste evenemang!

image1

 image1 (2)

image2 (2)

 image3 (2)

image3

Bilder: Makthavare.se.