Bildspecial: Fullsatt när politik och mode kombinerades

Det var inte tråkigt när Industrin tar matchen och dess underorganisation Sveriges Textil- och Modeföretag bjöd in till modevisning under onsdagen. Stämningen var på topp när Hanna Wagenius från Centerpartiets ungdomsförbund och Lorentz Tovatt från Grön Ungdom både diskuterade och visade upp fantastiska modekreationer.

Wagenius och Tovatt, båda förra året hamnade i topp i Expressens ”Snyggast i Almedalen”-tävling, visade tillsammans med flera modeller upp kreationer av både stål, mjölk och wettexdukar. Syftet var att belysa modebranschens nytänkande. Både Lars Wallin, Bea Szenfeld och mindre kända studenter fanns bland skaparna.

Modevisningen inleddes med ett samtal där universitetslektorn Nils-Krister Persson berättade om smart textils och behovet av att ha kläder med funktion. Kemisten och fiberforskaren Hanna de la Motte höll med och menade att både alternativa produktionssätt och återvinning är det nya heta. Peter Zienau var överens med de andra om att bomullen måste ersättas av mer hållbara material.

Några exempel på hur det kan gå till kan du se nedan.

oL9OEZxsc9kWlD0UTXJWSgVvjRLqvIrVxpgnrzl8YOc

Denna dräkt är även ett hjälpmedel mot spasticitet. Idag finns 200 sådana i Sverige, men fler är på väg.

ILk52-CVKX3ZEbYTRQ9VEut2VPx-67yA-2NaPFObscA

Bakom denna klänning döljs också ett smart sjukvårdsmaterial. Denna ändrar nämligen färg efter temperatur.

J50I-haBcrRYz_75nefhzgB0rxCR99aebajkMk5j_Wo

Denna dräkt är vad det ser ut som: en skyddsdräkt som är extremt tålig.

_otZA7v4mS4w_PhkKEXqh46nX1xyD9a0CaO0-DurnTY

Även denna dräkt skyddar, men innehåller det optimala skyddet för JAS Gripen-piloter.

PQr_w1nc58AsSkw6tnurxAM62tI9UvfrmE5aAJKypO8

Nya material är på intågande. Denna skapelse är virkad av metall varvat med självlysande garn.

aipvvtAhF2i2rtn4AAbVhrCgdIwjj2RqVC-YQqibNPQ

Skottsäkra västar är ingenting nytt, men att de är anpassade för kvinnor är nytt. Så här kan det då se ut.

cfF4H5xCDxVcFd0EGZPGqefoMB883geuvUs2RZt3d80

Denna dykardräkt tål extrema temperaturer och ger, enligt skaparen, extrem smidighet.

sNEwWK2DgJfSzXLg66bRMzsts2kn2Qx-kJFGZ1LEtEw

Man tager vad man haver. I detta fall är denna klänning gjord av tyget till krockkuddar.

b9Dq2b-GEofosOZU61IE6KUY4su_9qIHVWe9r2y6FmQ

Denna känning är, som ni säkert ser, gjord av träd. Den är även helt svensktillverkad.

QvFgiLNV9CuDMOZAKtkL_OqoLwWvtK3cszzYgQYdW3w

Denna känning från Filippa K skapade hysteri bland de modeintresserade i publiken, då den bevisade att svart och miljövänligt inte är en omöjlig kombination.

bFmf21SwEqskaXsD7w7PbPMLPl4PNbBKck-ki8LWiIc

Samma sak visade även H&M.

r-eqXmxCMmuiGr41Kmms_eDOfP8gpd7WL9SglkX8S7M

Till de mer extrema skapelserna hörde denna klänning, som är tillverkad i stärkelsen från mjölk. Detta gör även tillhörande huvudbonad.

D_hhAqd8FowTAiQy3N6RnDmnzEIQ2WSYph7pYfbT1zE

Denna klänning från Minimarket är skapad genom ett Digitaltrycksmönster och till det bär modellen tillhörande smycken utskrivna i en 3D-skrivare. Nytt affärsområde för Almega?

nQb8Tzzeewq_L3e5h7lpTB-hzSbWaWQkroN6Zg-dN7U

Denna klänning är gjord av papper. Från topp till tå.

xqcHYGT7jqago9CgKz7czoZlTE7SKsRL-WZUn1TnN-8

Denna klänning är gjord av Wettextrasor och skorna består av överskottsmaterial från Bea Szenfelds studio. Tröttnar man på den går den att kompostera.

V1Hri9-BfP77_xFj3g4Q3RKB32Mm3pLllXgqYNPiBtM

Denna klänning i står är återvinningsbar och enligt uppgift mycket hållbar. Den är stickad i en av fem stålstickningsmaskiner.

TD9Ya2XWfLmzAEn0fS410zTdu_QJDTGYPcekXZnwA1s

Denna modells byxor och ryggsäck är gjord av överblivet fiskenät. Jackan är gammal fabriksspill i en kombination med PET-flaskor.

EO4a6Axj-hniKUxGzGaeNEe_Lb47DgjPI7BOrq5Yx8w

Denna världssensation kan tyckas vara banal, men denna klänning består av återvunnet bomull. Metoden är mycket svår, men har all möjlighet att revolutionera klädindustrin.

miZYlJwU_klR4vuyROk1_L8EsNWeXTOmZhfTXk3eHPM

Cradle-to-cradle design. Även dessa är gjorda av återvunnet material och kan komposteras efter användning. Kjolarna har flera funktioner, bland annat fungerar de också som en cape.

JfiEp3v8uNsDOVVAqGno2dU8m2U6Y6vo77IWcfc0ZxY

Och så till politikerna. Lorentz Tovatt bär en kostym från Ljung i ekologisk bomull och Hanna Wagenius bär en handsydd klänning av coutureskaparen Lars Wallin. Den senare är hållbar i den bemärkelsen att den hamnar på museum när den inte längre är i bruk.

Photo 2014-07-02 20 19 06

Photo 2014-07-02 20 19 30

Både Hanna och Lorentz gjorde fantastiska insatser, men eventet slutade inte där! Dagen till ära auktionerades en handgjord skylt ut med Lars Wallin som upphovsman. Skylten, som köptes av Nils Hannerz, bestod av Swarovskikristaller och pengarna gick oavkortat till Mattecentrum.

lars wallin460

Vi träffade Lars Wallin efter eventet för och ställde några frågor.

Är du nöjd med eventet?

Ja, jag tycker att det här är superviktigt. Det är framtiden att ta hand om materialen och speciellt i min bransch är det en allt för ohälsosam produktionsprocess som är igång nu. Det är det långsiktiga och alternativa materialet som är det enda som gäller, egentligen. Det känns jätteviktigt att det här kommer upp i sådana här sammanhang!

Trivs du i Almedalen?

Ja! Jag har inte hunnit ta del av mycket detta år, men det är absolut ett kreativt forum med alls dessa fantastiska seminarium som man kan droppa in på utan att vara föranmäld. Förra året var jag här och deltog på föreläsningar. Dialogen som finns under Almedalsveckan är viktigt!

Vad händer i höst?

Det är jättemycket som händer i höst! Jag ska ge mig in i det här med lite större konsumtion. Jag ska börja med en kollektion som jag ska presentera i augusti och sen håller jag på med kostymerna till musikalen Chicago på stadsteatern i Stockholm. Jag håller även på med en smyckeskollektion och är inbjuden till Hong Kong Fashion week. Det är jättemycket! Så det blir galet.

bild