Almedalsbåten – en lyckad flopp

Almedalsbåten i Visby hamn

Almedalsbåten i Visby hamn

Almedalsbåten är ett initiativ av Think Image för att komma tillrätta med den ständiga bostadsbristen under Almedalsveckan. Makthavare har varit och spanat

Problematiken med att få tag i boende i Visby under Almedalsveckan har diskuterats i många år, och vi är många som någon gång ”kommit på” att man skulle kunna lägga en färja i hamnen under veckan. Årets Almedalsvecka är emellertid första gången någon gör slag i saken, något vi på Makthavare skrev om i september förra året. Jag har idag varit ombord och tittat närmare på initiativet.

Under söndagskvällen sprang jag på Sebastian Söderström, en gammal bekant från min tid som ungdomsförbundare, på en bar i Visby. Han bor på Viking Line-färjan Cinderella, som tillfälligt blivit Almedalsbåten den här veckan. Som Almedalsveckans egen lokaltidning måste Makthavare naturligtvis uppmärksamma och titta närmare på initiativ som Almedalsbåten, så vi kom överens om att jag skulle besöka Sebastian på båten under veckan.

Sebastian hade förvarnat mig om att det var en oerhört lång landgång mellan båten och färjeterminalen.
- När man kommit av landgången är man halvvägs in till stan, hade han skämtat. Trodde jag. För det visade sig att det inte var någon överdrift, åtminstone ingen grov sådan. Den smala, krokiga korridoren mellan färja och terminal utgör faktiskt närmare halva vägen in till Hamnplan.

Jag mötte upp Sebastian i foajén på entrédäck på båten. Efter en snabb visit i fyrbäddshytten där han bor visade han mig runt på båtens övre däck. På båten finns alla nödvändiga och flera mindre nödvändiga bekvämligheter; ett flertal restauranger, nattklubb, spa, café och ett litet kasino.

På frågan om vad han tycker om båten och att bo där svarar han att han i huvudsak är nöjd och trivs med att bo där. Särskild uppskattning uttrycker han över att båten på resan till Visby tog omvägen via Åland, vilket möjliggjorde lite shopping i färjans tax freebutik. Lite tomt tycker han dock att det varit. Medan vi strosar runt på restaurangdäck berättar han att de tänkt festa lite på vägen över, men att det var väldigt dåligt drag på nattklubben Etage.

Nattklubben Etage

Nattklubben Etage

Efter en stund måste Sebastian avvika in mot stan, och jag letar istället upp Magnus Holmberg, VD för Think Image och initiativtagare till konceptet Almedalsbåten. Han berättar att idén till Almedalsbåten föddes redan 2010, inför förra valet. Ända sedan dess har Think Image jobbat med att kunna lansera Almedalsbåten, något som dock inte varit lätt.

Det finns bara ett fåtal färjor i hela Östersjön som är möjliga att hyra på det sätt som Think Image gjort med Cinderella, och att få kajplats tillräckligt länge i Visby för ett så stort fartyg har enligt Holmberg varit en utmaning. De försökte redan förra året berättar han, men lyckades inte lösa alla detaljer då.

Sebastians bild av att båten varit ganska tom bekräftas av Holmberg. Av de 2 500 bäddarna ombord är bara omkring 1 000 bokade. Trots det anser han emellertid att projektet varit lyckat.
- Vi tycker att Almedalsbåten varit lyckat, och har fått mycket positiv kritik från människor.

Redan nu har Think Image börjat samla in intresseanmälningar för att skicka iväg en Almedalsbåt också nästa år. Planen då är att korta vistelsen i Visby med en dag, något de tror kommer öka intresset för att bo på båten. Många intresserade har tydligen valt bort färjan för att de tycker den ligger i Visby för länge.
- Tanken är ju att vi ska vara ett stöd, vi har inte för avsikt att konkurrera med lokala aktörer, säger Holmberg, och om vi kortar ned resan med en dag så ligger vi bara här måndag till onsdag, som ju är de tyngsta dagarna. När jag frågar honom vad det kostar att hyra en Finlandsfärja en vecka småler han lite, och svarar:
- Det är lite hemligt, men det rör sig om stora summor.

Att Almedalsbåten i år inte blivit ens halvfull får man dessvärre lov att se som något av en flopp. Konceptet verkar dock väldigt uppskattat. Sebastian var intresserad av att göra om resan nästa år berättade han, även om han, i motsats till många andra uppenbarligen, tyckte att vistelsen i Visby borde vara någon dag längre, inte kortare.