Färja ska lösa bostadsbristen under Almedalsveckan

En lösning så simpel att man tycker någon borde kommit på det tidigare. Ett chartrat fartyg med 849 hytter löser resa och boende för upp till 2 500 personer. Det är PR- och eventbolaget Think Image som har tecknat kontrakt med Viking Line inför nästa års Almedalsvecka.

För varje år blir Almedalsveckan större, med fler besökare och arrangörer. Det är en utveckling som pågått ända sedan politikfestivalen inleddes. Ett problem som inte går att bortse från är däremot den begränsade ytan. Visby består av en liten stadskärna som de facto är inmurad. Till detta kommer att Almedalsveckan alltid har, och förmodligen alltid kommer ske, innanför ringmuren. En följd har blivit att priserna på boenden i innerstaden under veckan blivit skyhöga. Likaså blir det svårare och svårare för varje år att överhuvudtaget få tag på boenden centralt, då de flesta tillresta besökare verkar vägra att bosätta sig längre än med gångavstånd till epicentrum.

Hur ska då detta lösas? Region Gotland är rätt inaktiva när det gäller debatten om hur Almedalsveckan ska fortsätta utvecklas. Det öppnar upp för andra att ta ledningen. Idag presenterade Think Image på en presskonferens sin idé, som redan verkar gått till genomförande. Lösningen är alltså en chartrad båt med 2500 bäddar och konferenslokaler. Något så simpelt att man tycker att idén redan borde kläckts tidigare. Med priser från 895 kronor/dygn, så kan man anta att företagen kommer tjäna en rätt bra slant, samtidigt som man sätter tryck på den lokala bostadsmarknaden och tillför ett välkommet tillskott med fartygets nya bäddar.

Att använda färjor som lösning på bostadsbristen i landet är ingen ny idé. Någon gång runt terminsstarten för universiteten brukar nyheten om en ”studentfärja” i Stockholm att komma upp. Faktum är att så har skett ända sedan 2002. Ändå finns det än idag ingen färja. Detta på grund av svårigheterna med att lösa boende på vatten, med fasta krav på brandsäkerhet, boendeyta och annat. Ofta blir det inget annat än ett spökskepp. Eftersom Think Images lösning inte är permanent, så verkar det som om projektet den här gången ändå gått i hamn.

Think image har chartrat Viking Lines fartyg MS Cinderella, med besättning, under sex dygn. Enligt pressmeddelandet ansvarar Viking Line för alla praktiska frågor så som avtal med Visby hamn, tillståndsansökningar, säkerhet, städning m.m. Lördag den 28 juni (en dag innan Almedalsveckan 2014 drar igång) så avseglar fartyget, som charter, från Stockholm till Visby, via Mariehamn. I Visby ansluter båten till befintlig hamnterminal. Någonstans i hamnen ska alltså fartyget placeras. Fartyget lämnar Visby torsdagen den 3 juli klockan 23:00 och anländer till Stockholm fredag den 4 juli klockan 09:30.

Det har varit en lång resa. Vi har arbetat med projektet i nästan tre år och i år föll de sista bitarna på plats. Lördag den 28 juni seglar vi till Visby och Almedalsveckan, säger Magnus Holmberg, vd Think Image, glatt.

Låt oss hålla tummarna för att det här projektet går i lås och blir lyckat. För om Almedalsveckan ska fortsätta växa och utvecklas, så är det just den här typen av kreativa lösningar och entreprenörskap som kommer behöva visa vägen.