Lokala partitoppar vill ha MP+FP+S i regering

mpfps
MP+FP+S=Sant?

Igår skrev tre lokala partitoppar för MP, S och FP på SvD brännpunkt att en regering mellan de tre partierna inte borde uteslutas. Företrädarna menar att partierna ligger nära varandra politiskt och att detta utgör en god grund för samarbete. De verkar inte heller vara ensamma om att ha en sådan önskeregering. LUF och SSU gjorde nyligen ett gemensamt utspel om en ny skattereform och Makthavare har tidigare skrivit om hur MP vill ha med FP i en eventuell regering efter valet.

Vi ringde upp företrädare för respektive partis ledning och frågade vad de tycker om debattartikeln.

Efter att ha försökt nå både Jan Björklunds presschef och hans två pressekreterare utan resultat fick vi tag i Jonatan Ohlin, pressansvarig på Folkpartiets riksdagskansli. På frågan hur Folkpartiet på riksnivå ställer sig till debattartikelns tes svarar han att Folkpartiet är tydliga med att de går till val som en del av alliansen. I händelse av att alliansregeringen inte kan sitta kvar är Folkpartiet och hela alliansen beredda att släppa fram en rödgrön regering, för ytterligare kommentarer hänvisade Jonatan Ohlin till Björklunds presstab som Makthavare ännu inte fått tag i. Däremot sade Jan Björklund imorse att man ”Inte i något rimligt läge som inträffar om ett år ska vi ingå i en annan regering än en alliansregering”.

Makthavare nådde även Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner för en kommentar.

- Miljöpartiet vill ta tag i utmaningarna som Alliansen lämnar efter sig; som klimatet, jobben och skolan i en ny regering efter valet. Vi hoppas att S också vill göra det. Vi kommer inte att bli en del av Alliansen.

Makthavare har även försökt nå Socialdemokraterna för en kommentar, men även här utan framgång.