Mp:s önskeregering ingen nyhet

Aftonbladet rapporterar i dag att miljöpartiet planerar att presentera [[Stefan Löfven]] som sin kandidat till statsministerposten senast i höst. Tidningen uppger även att ”avgörande steg mot ett regeringssamarbete har inletts”. Detta kommer dock knappast som någon överraskning. Mp har tidigare varit tydliga med att man inte avser ingå i en alliansregering eller vill se [[Fredrik Reinfeldt]] som statsminister.

I Aftonbladet uppges [[Gustav Fridolin]] hittills inte velat klargöra hur man ställer sig till regeringssamverkan inför valet 2014. Men faktum är att han redan i mars 2012 tog död på alla spekulationer om ett regeringssamarbete mellan mp och alliansen. ”Alliansen hade som politiskt mål att i grunden förändra de svenska trygghetssystemen. Det sympatiserar jag inte med”, sa han då.

Det här betyder dock inte nödvändigtvis en upprepning av det rödgröna samarbete som bildades inför valet 2010. Aftonbladet hänvisar till källor inom både mp och s som uppger att partiernas ledning hellre ser en lösning där till exempel folkpartiet ingår än att vänsterpartiet gör det. Uppenbart orolig över att lämnas utanför en eventuell s/mp-koalition menar nu vänsterpartiets [[Jonas Sjöstedt]] att det bästa för Sverige vore en rödgrön regering där också v ingår.

DN:s [[Viktor Barth-Kron]] har på sitt eget sätt analyserat vinnare och förlorare på ett s/mp/fp-samarbete.

Kommentera