LUF och SSU presenterade skattereform

I morse presenterade Liberala Ungdomsförbundet och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund tillsammans det gemensamma förslag till blocköverskridande skattereform som senaste veckan rönt viss uppmärksamhet. Förslaget presenterades lämpligt nog i Skatteskrapan på Södermalm i Stockholm.

LUF och SSU menar att så pass många avsteg gjorts från de principer som låg till grund för den senaste stora skattereformen för nästan 25 år sedan att det nu är dag för en ny. De presenterar tre utgångspunkter som de tycker bör ligga till grund för en sådan reform:

1. Skattereformen ska som helhet beräknas leda till ökad tillväxt, minskad arbetslöshet, ökad sysselsättning och fler arbetade timmar i ekonomin

2. Skattereformen ska ha små fördelningspolitiska effekter och skattereformen ska vara fullt finansierad

3. Skattereformen ska huvudsakligen ha karaktären att enhetligare skattesatser nås genom avskaffade avdrag och subventioner.

Ungdomsförbunden föreslår sänkningar av skatterna på arbete och kapital med närmare 120 miljarder kronor. Detta finansieras, i enlighet med punkt tre ovan, i huvudsak genom avskaffade avdrag. Bland avdragen som LUF och SSU vill avskaffa återfinns bland andra jobbskatteavdraget, reseavdraget och ROT- och RUT-avdragen. Därtill vill de öka statens intäkter genom en harmoniserad momssats på 25 procent, en enhetlig arbetsgivaravgift på 31,42 procent samt genom att höja eller införa ett antal miljöskatter. Till exempel föreslås införande av en särskild flygskatt, höjd koldioxidskatt och återinförande av skatt på handelsgödsel.

Intressant är att båda förbund tycks ha gjort stora vinster i kompromissandet, utan att det andra förbundet lidit så stora förluster. Exempelvis föreslås inkomstskatteskalan bli både lägre och plattare, en klar seger för LUF, men inte nödvändigtvis en förlust för SSU. SSU:s officiella ståndpunkt är att skatterna ska vara progressiva och tillräckligt höga för att finansiera välfärden, men hur progressiva och hur höga står inget om i vare sig deras princip- eller handlingsprogram. På motsvarande sätt måste det ses som en seger för SSU att både ROT- och RUT-avdraget föreslås avskaffas, men på samma sätt är det ingen förlust för LUF. I sitt handlingsprogram motsätter sig LUF riktade jobbskapande åtgärder av slag som dessa till förmån för generella jobbskapande åtgärder.

Kommentera