50 procent rödgrönt

Efter dagens partisympatiundersökning från SCB kan Makthavare.se presentera en ny genomgång av opinionsläget, sett som ett genomsnitt av samtliga opinionsinstitut verksamma på den svenska marknaden. Som synes märks en viss rörlighet. Efter den stora uppgången för s, fp och sd i maj har dessa partier återgått till siffror mer i nivå med årets början. Uppgången för s, mp och v är dock fortsatt tydlig.


Även för allianspartierna som grupp syns en liten ökning jämfört med maj, men då bör noteras att både kristdemokraterna och centerpartiet ligger under fyraprocentspärren med 3,9 respektive 3,7 procent. Göran Hägglund brukar säga att kd är starka i valrörelser. Det blir upp till bevis för både honom och Annie Lööf att visa om deras partier kan utgöra regeringsunderlag efter valet 2014.

Omräknat till riksdagsmandat skulle dagens opinionsläge innebära följande fördelning:

m 107
fp 23
c -
kd -
s 129
mp 36
v 26
sd 28

Skulle detta bli valresultat så skulle teoretiskt s och mp kunna bilda en minoritetsregering regering själva med 165 mandat. Skulle även v ingå i en rödgrön regering så hade en sådan haft stöd av 191 riksdagsmandat, mot 130 för moderaterna och folkpartiet. Inte ens med stöd från sd skulle ett sådant alternativ kunna skrapa ihop en riksdagsmajoritet.

Kommentera