M-topp tar kliv tillbaka för att ge plats åt kvinnor

I torsdags presenterade Moderaternas nomineringskommitté sitt förslag på lista till Europaparlamentsvalet om knappt ett år. På nomineringskommitténs förslag saknades riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Hans Wallmark, som var Moderaternas femtenamn i senaste Europaparlamentsvalet och kom på femte plats i provvalet tidigare i år.

Wallmark, som varit med och tagit fram Moderaternas riktlinjer för en jämn könsfördelning, säger i en kommentar till Riksdag & Departement att det var ett naturligt steg för honom att dra tillbaka sin kandidatur för att bereda plats för fler kvinnor i toppen av listan.

Listförslaget utmärker sig även genom de många unga kandidaterna. 10 av de 30 kandidaterna är 35 eller yngre. Bland dem märks bland andra riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin, 27, MUF-toppen Arba Kokalari, 26, och listans yngsta kandidat Oliver Rosengren, 20. Toppar listan gör nuvarande Europaparlamentarikerna Gunnar Hökmark, Christoffer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt, följda av nyss nämnda Carl-Oskar Bohlin och Cecilie Tenfjord-Toftby.

Kommentera