FORES fyllde fem år

Den 29:e maj fyllde den liberala tankesmedjan FORES fem år. Detta firades med mingel och en diskussion om tankesmedjors roll i den politiska diskussionen.

Forum for Reforms, Entrepreneurship and Sustainability (FORES) grundades år 2007 av bland annat Centerpartiet. Fokusfrågorna ligger på miljö, migration, entreprenörskap och digitala fri- och rättigheter.

Under diskussionen samtalade Markus Uvell (Timbro), Boa Ruthström (Arena Idé), Mia Horn af Rantzien (SNS), Gabriel Ehrling (Bertil Ohlininstitutet) och Andreas Bergström (FORES) om tankesmedjornas roll från olika politiska perspektiv.

Andreas Bergström inledde med att berätta om FORES roll som en bro mellan akademi och politik, vilket Mia Horn af Rantzien höll med om med betoningen om forskningsmedverkan och vikten av att skapa en plattform där man får tycka olika. Där är tankesmedjornas roll viktig.

- Vi ska vara en plats där aktörer som inte har natyrliga kontaktytor får mötas och föra en dialog som i många fall kan gå längre än vad andra formella sammanhang tillåter, menade Mia Horn af Rantzien.

Liberala Timbro med VD:n Markus Uvell närvarande menade att tankesmedjor är ett kulturellt mycket spännande fenomen i Sverige.

- En tankesmedja är som ett parti som inte behöver några väljare, som en PR-byrå som inte behöver några kunder eller som forskning som inte behöver vara objektiv, sa Markus Uvell och syftade på tankesmedjornas ideologiska grund.

Gabriel Ehrling från liberala Ohlininstitutet menade att tanken med tankesmedjor är att få en idédebatt fristående från partipolitiken, vilket skapade en het diskussion under det efterföljande minglet. I vilken mån ska tankesmedjorna påverka partipolitiken?

Konsensus rådde om att ett av det viktigaste skälen för att bedriva tankesmedjeverksamhet är att skapa mötesplatser med högt i tak och där idéer diskuteras – oberoende politisk hemvist.

Kommentera