Kvinnliga politiker dominerar på nätet

[[Annie Lööf]] (c), [[Gudrun Schyman]] (fi) och [[Maria Ferm]] (mp) är Sveriges mest inflytelserika politiker på sociala medier. Det uppger Svenska Dagbladet som låtit analysföretaget Infopaq tittat på politikernas egen aktivitet samt hur ofta de omnämns av andra, hur ofta de retweetas och hur snabb ökning av följare de har på plattformar som Twitter, Facebook och bloggar.

Den kvinnliga dominansen är anmärkningsvärd, inte minst mot bakgrund av att Medieakademins Twitterbarometer tidigare i år listade män som fyra av de fem mest inflytelserika politikerna.

SvD påpekar att en stark ställning på nätet inte behöver betyda reellt inflytande i politiken eller en stark ställning i partiet. Samtidigt bygger exempelvis kristdemokraten [[Caroline Szyber]] (plats 4 på listan) just nu en framgångsrik politiska karriärer med inte minst nätet som plattform. En liknande resa gjorde Annie Lööf några år tidigare, och [[Kent Persson]] (plats 25) var främst känd som bloggande lokalpolitiker innan han blev partisekreterare för moderaterna.

Kommentera