Romneybloggen: Nattens slutdebatt är oerhört viktig

I natt är det dags för den sista debatten inför presidentvalet och temperaturen stiger ju närmare den 6 november vi kommer. Debatterna är dessutom viktigare än vad man kanske instinktivt tror.

Första debatten blev en brutal vinst för Mitt Romney, vilket också blev startskottet för den comeback vi har sett sedan dess. Visserligen har läget under hela hösten varit jämnare än vad svensk media har gett sken av, men nu är det verkligen inga hästlängder inblandade. Under första debatten låg allt fokus på ekonomin, som också är den i särklass viktigaste frågan i det amerikanska valet.

I analysen efter andra debatten var det betydligt jämnare, men de flesta mätningar väger till fördel för Obama. Det handlar mycket om vem som är mest proaktiv i diskussionen, och tyvärr tvingades Romney i försvarsposition alltför många gånger. Under debatten var ett antal väsentliga ämnen på agendan. Förutom de mest diskuterade, om jobben och ekonomin, var det också ett stort fokus på kandidaterna som personer och politiker. Det är uppenbart att båda två är skickliga debattörer, på ett sätt som får svenska partiledare att i jämförelse framstå som själlösa byråkrater. Det har vi bland annat tydligt sett vid dessa debattillfällen. Redan föregående val såg vi att Obama verkligen kunde trollbinda en publik på ett sätt som nästan var av religiös karaktär. Men det som är viktigast är inte vem som har de vackraste formuleringarna, utan vad de kommer åstadkomma som politiker. För mig är det när man tar hänsyn till  detta som det blir uppenbart att Obama inte har mer att komma med än tomma, med ack så vackra, ord. För om vi ser i backspegeln de senaste fyra åren har många av de allra viktigaste vallöftena inte genomförts, och i många fall inte ens påbörjats. Därför är det upplyftande att höra till Romneys historik som politiker och som affärsman. Han är en man som har lyckats med det han har gjort. Han är en person som har mer än bara visioner att komma med.

Detta tror jag blir tydligt även i natt då det är USA:s roll i omvärlden som ska diskuteras. Där Obama bland annat ligger bakom det faktum att Afghanistan nu lämnas i sticket utan att man lyckats garantera en säker övergång till landets självständighet. Jag hoppas även att Romney åter igen pekar på vikten av att skapa fler frihandelsavtal, både för USA:s ekonomi, men även för övriga delar av världen. Ett område där Obama inte lyckats i omfattning. Det är också detta område som borde engagera oss svenskar mest, eftersom vi givetvis påverkas av vilken roll USA har i världspolitiken de närmaste 4 åren.

Debatterna är inte allt i slutet av denna valrörelse, men att ta hem en slutdebatt kan påverka ett par procent, och i detta läge kommer man långt med det. Genomsnittet av de senaste opinionsmätningarna visar att Romney har 47,4 procent och Obama 46,7 procent. Själv hoppas jag att denna debatten tar Mitt Romney till de nivåer som Gallup visade häromdagen där Romney förutspås vinna med 52 procent och Obama skulle få 45 procent. Gallup har för övrigt bara haft fel tre gånger sedan 1936. Det bådar gott och jag håller tummarna inför i natt.

Kommentera