Krönika: ”Sänk blicken för att förstå USA”

Den som vill förstå amerikansk politik gör bäst i att sänka blicken. Ett par centimeter ner i valsedlarna räcker. Med presidentvalet bara ett par veckor bort är det lätt att glömma alla de andra viktiga val som det amerikanska folket ska göra den 6 november. Makthavare.se:s [[Sven Wennerström]] har tittat närmare på en delstat med nationell betydelse.

I 37 delstater ska det folkomröstas om sammanlagt 174 frågor på valdagen. Många av frågorna handlar om teknikaliteter eller är av oerhört lokal karaktär, men ibland dyker det upp frågor som är intressanta även i ett nationellt perspektiv. Min egen hemstat Maryland är en av de intressantaste i år.

Tillsammans med väljarna i Maine och Washington ska Maryland ta ställning i frågan om samkönade äktenskap. Homosexuellas rättigheter har sakta – och inte utan bakslag – avancerat i USA under senare år och det är inte första gången frågan återfinns på valsedlarna. 2008 var Kalifornien i blickfånget när Proposition 8 gjorde homoäktenskap olagliga. Hur Maryland hanterar frågan är högintressant eftersom utfallet antingen kan förstärka den rådande trenden, eller sätta käppar i hjulet för rättighetsivrarna. Det finns flera infallsvinklar på frågan:

För det första är Maryland inte en typisk demokratisk nordoststat. Det finns en geografisk och kulturell närhet till den mer konservativa södern. Förvisso hålls de konservativa väljarna kort genom en sällsynt ovärdig Gerrymandering av distrikskartan, men i delstatsvida val kan bilden se annorlunda ut – exempelvis var förre guvernören Bob Ehrlich republikan.

För det andra finns det en stor grupp svarta väljare i Prince George’s County. En majoritet av svarta väljare är motståndare medan motsvarande siffra bland delstatens vita är 24 procent. Bakgrunden är komplex, men en del av förklaringen ligger hos de konservativa svarta kyrkorna. Det var dessa kyrkor som tillsammans med republikanerna i Maryland tvingade fram folkomröstningen och det var motsvarande svarta kyrkor i Kalifornien som tippade över 2008 års folkomröstning till ett bakslag för homosexuellas rättigheter.

För det tredje har Marylands guvernör Martin O’Malley siktet inställt på presidentvalet 2016. Under sin andra och sista period som guvernör har han drivit frågor som ligger den demokratiska basen varmt och hjärtat och det är sannolikt ett skäl till att frågan om samkönade äktenskap har kommit upp på agendan. Andra frågor som O’Malley har drivit är skärpt miljölagstiftning och att ge barn till illegala invandra samma möjligheter till reducerade collegeavgifter som alla andra som bor i delstaten – frågor som gör sig utmärkt i demokratiska primärvalsdebatter.

I presidentvalet kommer Marylands elektorsröster att vara bland det minst spännande resultatet under hela kvällen. Resultatet av folkomröstningen kommer däremot att forma diskussionen om samkönade äktenskap under lång tid framöver och kanske ge guvernör O’Malley en språngbräda till högre ämbeten.

* * *

[[Sven Wennerström]] är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Sven finns på Twitter som @svenwennerstrom och fram till valet skriver han dagliga uppdateringar på Google+.

Kommentera