Krönika: ”Följa kongressbeslut eller vinna val?”

[[Stefan Löfven]] kan tacka [[Håkan Juholt]] och den socialdemokratiska valberedningen för att han så snabbt fått bra värden i förtroendemätningarna. Efter en kaotisk period satt han äntligen på partitronen. Lugn och trygg, utan andra krav på sig än att inte göra om gamla misstag.

Men nu går partiet in i en ny fas. Vilan är slut. De starka politiska krafter som tillsammans bildar det stora socialdemokratiska partiet söker bästa möjliga positioner för att övertyga, locka eller rent av hota sin nye partiledare: Vi vet vad som är bäst för partiet, vad som verkligen är socialdemokratisk politik.

Och den viktigaste uppgiften för socialdemokraternas partiledare är, förutom att vinna val och skapa regeringsunderlag, fortfarande att hålla ihop partiet.

Det är då fascinerande att frågan om huruvida kommuner och landsting ska köpa tjänster från privata företag på nytt tycks splittra partiet i ett ovillkorligt ”rätt” eller ”fel”.

[[Berndt Ahlqvist]] och [[Lars Engqvist]] skrev 1984 en intervjubok med titeln ”Samtal med Feldt”. I ett avsnitt resonerar finansminister [[Kjell-Olof Feldt|Feldt]] om att det kanske inte vore fel om man släppte in privata företag i t ex barnomsorgen. Det blev, hittar inget bättre ord, ett jävla liv. LO och TCO var emot privata alternativ, Lex Pysslingen blev en valfråga. Men Feldt hade många partimedlemmar på sin sida, mot den officiella partilinjen. Det var då den började, den rasande kampen inom socialdemokratin om privat eller offentligt. Tidvis har det varit ett lågintensivt inbördeskrig och tidvis ett mer högintensivt, men de som agerade för kommunalt monopol har lidit ett totalt nederlag.

Nu är vi i en högintensiv fas igen. Dels på grund av kritik mot enskilda företags hantering av verksamhet och kapitaltillgångar, dels på grund av att det ideologiska motstånd mot företagsdriven utbildning och vård som var så starkt på 70- och 80-talet fått en renässans.

Det paradoxala är att alla har goda argument. Samvetslösa klippare har gjort skamlösa vinster. Kloka entreprenörer har skapat bättre skolor och sjukvård till lägre kostnader. Kriminella har utnyttjat lagar om upphandling och vård. Privata förskolor och skolor har gett positiva pedagogiska impulser till de kommunala.

Tyvärr är tillgången till populistiska argument nästan obegränsad, eftersom tillgången på positiva och negativa exempel är så generös.

Problemet för Stefan Löfven kan bli att socialdemokraterna av sin vänsteropinion vid kongressen drivs in i en ståndpunkt som han inte vill företräda, att han inte får möjlighet att skapa en kompromiss. Då får han, liksom några av hans företrädare tvingats göra, välja: Ska jag argumentera för kongressbeslutet eller ska jag vinna valet?

Kommentera