Romneybloggen: Amerikansk valrörelse som engagerar

Den amerikanska presidentvalrörelsen är nu verkligen i full gång. Även i svensk media kan vi dagligen läsa om Obamas eller Romneys senaste insatser. Allt som oftast, med en udd riktad mot den republikanske kandidaten. Dagens recensioner av den första presidentdebatten är enda undantaget. Om man bortser från våra egna val är det inget annat val som tycks beröra oss svenskar mer än just USA:s presidentval.

Det är inte konstigt att vi är så pass involverade. USA är för tillfället världens enda supermakt, det som händer där berör även oss i resten av världen. Huruvida deras ekonomi blomstrar eller befinner sig i recession, om de är protektionistiska eller frihandelsvänliga och vilket roll de väljer inom utrikes- och säkerhetspolitiken, berör oss alla, oavsett om vi vill eller inte.

Mot bakgrund av det är det självklart för oss i KDU att ta ställning. En delegation på åtta personer reser i slutet av valrörelsen till Washington DC, dels för att få en större förståelse för amerikansk politik och få inspiration, men framför allt för att göra en insats för Mitt Romney, Republikanernas kandidat. Vi kommer att kampanja i Virginia, en vågmästarstat som Romney själv har beskrivit som den stat där hela valet troligtvis avgörs.

För oss var valet mellan de olika kandidaterna ganska enkelt. Inte bara för att Republikanska ungdomsförbundet är vår systerorganisation genom vårt medlemskap i International Young Democrat Union (IYDU). Men framför allt för att det är tydligt att det är Romney som har de bästa lösningarna på ödesfrågorna i detta val.

För det handlar om ekonomin och det handlar om jobben. Det är inte alltid det är tydligt i svenska medier att det är på det viset, men den som även konsumerar amerikansk media ser att det är uppenbart att det är detta som är den stora konflikten. Det är det allt handlar om.

Konflikten handlar om man tror att det är eftersträvansvärt att bedriva en politik för tillväxt eller om man prioriterar en politik för omfördelning. USA:s ekonomi är inte så stark som den en gång var. De senaste fyra åren har statsskulden ökat och det är idag fler amerikaner som lever i utanförskap, på sociala bidrag och matkuponger.

Vi tror att Romneys företagarvänliga politik är vad USA behöver nu. Han har varit tydlig, som senast igår, med hans sunda syn på den federala staten. Den ska enbart göra utföra det som är dess absoluta kärnuppgifter. Det är effektivare att föra makten närmare människorna. Det är dessutom bättre, både för amerikaner och för oss i andra delar av världen, att ha en president som siktar på att skapa morgondagens välstånd, snarare än att omfördela dagens.

Kommentera