Obamabloggen: Vi åker till USA för att vinna ett val

Till USA åker unga socialdemokrater från Sverige och Danmark för en roadtrip fylld med kampanjande och nya intryck. Vår resa tar oss igenom hela den folktäta och viktiga östkusten. Vi gör det för att vinna valet åt Barack Obama.
Årets presidentval i USA är ett historiskt viktigt val. Det är ett politiskt vägval för världens mäktigaste land, som drabbats av den svåraste ekonomiska krisen sedan den stora depressionen på 30-talet. Alternativen är tydligare och längre ifrån varandra än på länge, de politiska förslagen och retoriken likaså.

För oss unga socialdemokrater som åker dit är det viktigt att världen fortsätter att utvecklas i en progressiv riktning, den väg framåt som Obama vill föra USA. Demokraternas politik grundar sig i en tro på att alla människor behöver de grundläggande förutsättningarna uppfyllda för att kunna nå sina drömmar. Sjukvård, utbildning och välstånd ska komma alla till del, inte bara de rikaste. Den amerikanska drömmen behöver en välfärdsstat. Lägg där till saker som kampen för att homosexuella ska ha rätt att gifta sig, kvinnors likabehandling, miljöfrågorna och en sund utrikespolitik så är det rätta valet för oss avgjort.

Fyra SSU:are åker nu på söndag den 7/10 tillsammans med 33 ungdomar från vår danska motsvarighet DSU. Vår roadtrip tar oss igenom tre viktiga swing states: Florida, North Carolina och Ohio. Resrutten är som följande: Miami – Jacksonville – Greensboro – Columbus – Pittsburgh – Washington D.C. – New York. När resten av gänget flyger hem från NY så åker jag till Chicago för att på plats kampanja hela vägen in i kaklet. Där inväntar jag på natten den 6/11 valresultatet, firar en valseger och åker hem dagen därpå.

Vi kommer att göra allt det traditionella kampanjarbetet: knacka dörrar, ringa runt, samla in data, affischera, delta i utspel med mera. Utöver det kommer vi att besöka olika tankesmedjor, PR-byråer, ambassader, FN och fackliga organisationer för att fördjupa vår bild av USA och dess politiska kontext.

Jag som kommer återge vår resa och berätta om Demokraternas kampanjande heter [[Emil Claesson]] och har ett stort intresse för internationell politik. Jag har tidigare kampanjat i Sverige, Danmark och Norge. Det här blir min femte valrörelse och min första i USA.

Kommentera