Krönika: ”Äntligen valrörelse efter Romneys debattvinst”

Inte ens mina mest liberala vänner försöker hävda annat än att Mitt Romney vann gårdagens debatt, skriver Makthavare.se:s [[Sven Wennerström]]. President Obama var i långa stycken obegripligt ineffektiv. Men blev debatten den vändpunkt i valrörelsen som Romney så desperat behöver?

I vanlig ordning försökte båda sidor spela ner förväntningarna inför debatten. Republikanerna för att debatten av många sågs som den sista chansen för Romney att klamra sig fast i racet. Demokraterna eftersom utmanaren automatiskt har en fördel, men kanske mest för att det är svaga år som Obama nu måste försvara.

Det finns också medielogik som talar för Romney. Obamastrategen David Plouffe uttryckte det tydligt i söndagens upplaga av Meet the Press, när han påpekade att mediernas efter mer än en månad av misstag och dumheter från Romneys kampanj nu längtar efter att skriva historien om hans comeback.

Romney hade alltså kravet på sig att komma segrande ur debatten och han levererade allt som behövdes och mer därtill. Det tevetittarna fick se var en ny, självsäker och effektiv Romney som metodiskt och i många stycken välförtjänt attackerade Obama för den svajiga ekonomiska politik som förts under den senaste mandatperioden.

Samtidigt visade sig president Obama från sin sämsta sida. Han grimaserade, stod med ansiktet i sina anteckningar och när han pratade så vecklade han in sig i långrandiga resonemang som aldrig tycktes komma någonstans. Obama var ineffektiv medan Romney var slagfärdig.

Inte ens de självklara smashbollarna satt där de skulle för presidenten. Hade Obama varit lite mer på hugget hade Romney haft betydligt svårare att förklara både sin skatteplan som inte går ihop matematiskt och sin sjukvårdsplan som behåller allt som är populärt med Obamacare men som avskaffar åtgärderna för att betala för kalaset.

Slutsatsen är att Romney med alla mått mätt vann debatten stort. Hur långt räcker det? Ystra republikaner hävdar att kampanjen nu är omstartad från blankt papper. Det är naturligtvis inte fallet, det krävs mer än en debatt för Romney att göra sig av med sitt bagage.

En mer nykter analys är att valrörelsen följer precis det spår som nästan alla seriösa analytiker från början räknat med – att det kommer att bli tätare ju närmare valet vi kommer. Det som talar till Romneys fördel är att när de sista velande väljarna till slut bestämmer sig, tenderar de att rösta på utmanaren.

Det Obama kan hoppas på är att gruppen som till slut faller för Romney är en liten skara. Polariseringen har ökat dramatiskt i amerikansk politik och är enligt Pew större än någon gång tidigare under de 25 år som mätningarna genomförts. Väljargrupperna är hårt inlåsta och utmaningen ligger nu snarare i att få ut rösterna än att övertyga osäkra väljare. Det är en gren där demokraterna traditionellt har varit överlägsna.

Med en månad kvar har Romney köpt sig ytterligare tid och kan hoppas på fler framgångar under den sista intensiva månaden. Chansen att det ska räcka hela vägen är fortfarande liten, men när kandidaten nu äntligen tycks ha funnit sitt budskap och sin röst är det i vart fall valrörelse på riktigt.

* * *

[[Sven Wennerström]] är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Sven finns på Twitter som @svenwennerstrom och fram till valet skriver han dagliga uppdateringar på Google+.

Kommentera