Nordiskt tema populärt på Bokmässan

Och så var det över, Bok & Bibliotek 2012 – året då nordiska språk varit temat och det blev ett rekordår med fler medverkande och programpunkter än någonsin.

Litteraturutredningen inledde Bokmässan med sitt slutbetänkande, Läsandes kultur (SOU 2012:65) och det har visat sig att läsförståelsen och läsandet sjunkit drastisk bland unga och kan bli ett problem för framtiden om vi inte gör något åt det nu.

Mest publik drog [[Martin Schibbye]] och [[Johan Persson]] på Internationella torget där de pratade om sin tid i Etiopien. [[Thomas Tranströmer]], nobelpristagaren i litteratur 2011, hedrade även Bokmässan med ett besök. [[Jonas Gardell]] sägs ha haft en av de längsta köerna till signering av sin bok Torka aldrig tårar utan handskar – en bok som även var en av de mest sålda under dessa dagar. Utöver detta har ett 60-tal författare från våra nordiska grannländer och hundratals svenska författare gästat mässan.

Nordisk litteratur är mycket stark och populär runt om i världen, vilket märkts under Bokmässan. Det har gjorts flera stora affärer i IRC, International Rights Centre. Förhoppningsvis betyder det att många nordiska författare kommer att bli lästa i resten av Europa samt utanför.

Allt som allt har det varit 3 446 programpunkter med 2 420 medverkande under den 28.e bokmässan. Och 2013 kommer rumänsk litteratur att stå i fokus och ge en skjuts till de förlag som har valt att satsa på att översätta litteratur från länder runt Svarta Havet.

Kommentera