Ett år med läsambassadör – med uppdrag att skapa läslust

I dag redogjorde [[Johan Unenge]] för sitt första år som läsambassadör. Uppdraget som under ett år gått ut på att främja läslust bland barn och unga.

Barn och unga läser allt mindre i dag och den största delen med lässvårigheter är pojkar i yngre tonåren och för Johan Unenge är det här en viktigt grupp som måste lyftas.

- Vi kan nå ut med böcker och läsning på ett mycket bättre sätt än att bara skicka dessa pojkar till skolbiblioteket, säger han. Oftast går de bara och tar en bok som sedan visar sig vara fel för just dem eftersom de inte vet vad de vill ha. Det skapar en negativ bild av läsning och böcker. Den första boken får oftast stå för att alla böcker är tråkiga om det råkar bli fel val.

Johan Unenge har testat med att göra ett litet formulär där eleven själv fyller i lite om sig själv, intresse och senast lästa bok och om den var bra. Sedan har den här lämnats till skolbiblioteket som har plockat ut en bok som ska passa personen som fyllt i formuläret.

- Men allra viktigast är, säger Johan Unenge är att om inte rektorerna är med och förstår vikten i att lyfta läsning och böcker i skolan är det svårt att skapa läslust bland barn och unga. Det räcker inte med engagerade lärare för som med allt annat i skolan måste de ha rektorn i ryggen. Det handlar om förebilder och det är vi vuxna som är det.  Vi vet i dag att dålig läsförståelse i unga år gör att du som vuxen har svårare att få ett bra jobb och utbildning. Bra läsförståelse och att läsa mycket påverkar betygen i positiv riktning, varför det måste ligga i rektorns intresse att göra mer för läsningen i skolan.

Läsambassadören kommer att fortsätta sitt arbete med att påverka och skapa debatt kring barns läslust och berättade avslutningsvis att nästa år kommer en ny tv-serie på SVT som är om böcker för barn.

Kommentera