Två och en halv män (lite drygt)

Det har varit många lunchseminarier och kvällssamtal om amerikansk politik och presidentvalrörelse på sistone. Många talare och paneldeltagare har återkommit i flera olika sammanhang. Och påtagligt ofta har panelerna varit helt eller nästintill helt mansdominerade.

Skälet till detta kan man bara spekulera om. Det borde rimligen inte saknas kunniga och panelfäiga kvinnor som skulle kunna bidra med klokskap och intressanta kommentarer om politiken i USA.

När på onsdagskvällen Timbro i sista stund ersatte ”Sveriges enda republikan” [[Billy McCormac]] (till vardags på Prime) med SvD:s [[PJ Anders Linder]] som moderator, var det ytterligare ett exempel på mansdominansen i svensk USA-debatt. I panelen medverkade [[Roland Poirier Martinsson]], [[Olle Wästberg]] och [[Janerik Larsson]].

Andra ”usual suspects” som ofta anlitas för att kommentera amerikansk politik är Arenagruppens [[Eric Sundström]], folkpartisten [[Mathias Sundin]] och statsvetaren [[Marcus Oscarsson]]. Aftonbladet låter under vinjetten ”Proffstyckarna” ovan nämnda Poirier Martinsson och pr-konsulten [[Manuel Ferrer]] (med bakgrund i s) kommentera presidentvalrörelsen. Bland de kvinnliga undantagen finns svensk-amerikanskan [[Elizabeth Walentin]], pr-konsult och ordförande i Socialdemokratiska pressföreningen, och fil dr [[Frida Stranne]], lektor i statsvetenskap vid högskolan i Halmstad, som i SvD kommenterar USA tillsammans med Mathias Sundin. Ytterligare ett undantag är statsvetaren [[Ann Towns]], som ingår i DN:s expertpanel om amerikansk politik.

Rättviseförmedlingen har försökt visa att det finns andra röster att lyssna på. De listar en imponerande mängd kvinnor som borde vara intressanta för medier och seminarieanordnare att överväga, när de vill ha kommentarer om den amerikanska politiken.

Kommentera